A római Colosseum

Három turistalátványosság Európában, amit egyszer mindenkinek látnia kell

A több mint egy éve tartó korlátozások után lassan, de biztosan újra megnyílnak a határok, és ismét elővehetjük a térképet, hogy különböző úti célokon gondolkozhassunk. A legtöbben már el is felejtettük, hogy milyen, ha az országhatáron kívül vagyunk, ezért mutatunk pár jól bejáratott látnivalót Európán belül, amelyek a legnépszerűbb úti célok a kontinensen, és egy nyári vakáció tökéletes helyszínei lehetnek.


Akropolisz, Görögország

Az Akropolisz

Constantinos Kollias/Unsplash

Az ősi fellegvár, amely évszázadok óta Görögország szimbóluma. A mai szemmel is mérnöki mesterműnek számító épületegyüttes munkálatai az i. e. 5. században kezdődtek meg, miután a Periklész vezette görög seregek hatalmas győzelmet arattak i.e 452-ben a perzsák fölött.

Ennek hatására a görögök ünnepi építkezésbe kezdtek, hogy felhúzzák Athén új központját, az Akropoliszt.

Az Akropolisz szíve a Parthenón, amely Pallasz Athéné temploma, ahol a görögök köszönetet mondtak az isteneknek a perzsa betolakodók felett aratott győzelméért További látványosságok közé tartozik az Akropolisz hatalmas bejárati kapuja, a Propülaia, a fellegvár kultusztemploma, az Erechteion, valamint a Niké Apterosz apró, de gyönyörű temploma, ami a győzelem istennőjének szentélye.

Ha a görög tengerpartokat szemeltük ki magunknak, ne hagyjuk ki a történelem egyik legnagyobb alkotását sem.

Eiffel-torony, Franciaország

Senkinek sem kell bemutatni Franciaország egyik leghíresebb látványosságát, ami kezdetben heves tiltakozásokat váltott ki. Az építkezés elstartolásánál, 1887-ben, számos nagy nevű művész is tiltakozott az Eiffel-torony megépülése ellen.

Végül ez sem akadályozta meg a tervező Gustave Eiffelt abban, hogy két év alatt felhúzza a 324 méter magas, háromemeletes látványosságot, amely akkoriban a világ legmagasabb épületének számított egészen 1930-ig.

Az épületet az eredeti tervek szerint az 1889-es világkiállítás után lebontották volna, ám immár több mint egy évszázada bosszantja vagy ejti ámulatba a franciákat: egyesek „Csúfság"-nak becézik, mások „Öreg Hölgy"-nek.

Az biztos, hogy Franciaország szimbóluma lett, és ha Párizsban járunk, szinte kötelező megtekinteni az épületet. A toronyban éttermek, kávézók, ajándékboltok és kiállítások találhatóak a torony történetéről, ezért megéri nem csak kívülről bámészkodni.

Colosseum, Olaszország

A római Colosseum

Spencer Davis/Unsplash

A római Amphiteatrum Flavium, ismertebb nevén a Colosseum, továbbra is a Római Birodalom egyik legismertebb szimbóluma, és Olaszország egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága.

Az épület 70 és 80 között gyorsan megépült, és sokáig a kor legnagyobb amfiteátruma volt: akár 80.000 néző befogadására is alkalmas volt.

A Colosseum rendkívül bonyolult építménynek számít. Elliptikus alaprajza, a mészkőből, tufából és téglából épített 188 méter hosszú, 156 méter széles és 48,5 méter magas épület igazi építészeti csoda a mai napig - az alagútjairól és földalatti labirintusairól nem is beszélve.

Noha a legtöbbet a gladiátorharcok helyszíneként ismerik, a Colosseum számos más előadásnak és látványosságnak is otthont adott.

Híres, történelmi csaták és kivégzések bemutatói is láthatóak voltak benne. Ami talán a legnagyobb szenzáció, hogy az arénát képesek voltak megtölteni és elmeríteni vízzel, hogy a tengeri csaták is hitelesen újra játszhatóak legyenek, és a hajók a bemutatók alatt lebeghessenek.

A következő évszázadokban az amfiteátrum erődként és szentélyként szolgált. Az évek alatt a kőrablók erősen kifosztották, de egy római vakáció során még így is garantáltan óriási élményt nyújt majd.