Egy lány fogja a fejét, miközben a munkatársai vitatkoznak

Segíthet a munkahelyi előrelépésben az extrovertált személyiség színlelése?

Nincs gond azzal, ha egy ember inkább introvertált és nem extrovertált, viszont a közvetlenséget és a nyitottságot tartják a munkahelyi előrejutás legfőbb segítőinek. Éppen ezért sokan egy eltérő személyiséget színlelnek, hogy közelebb kerüljenek a céljaikhoz. Valóban jó ötlet ez?


Interjúk, csapatépítők, meetingek és prezentációk közben nem ritka jelenség, hogy még az introvertált személyek is felvesznek egy közvetlenebb, társaságkedvelő stílust, hogy megalapozzák a hangulatot. Ezt a módszert nagyon sokan alkalmazzák karrierbéli előrejutás céljából, illetve azért, hogy jobb megítélésben részesüljenek.

Mindezek az érvek teljesen relevánsak és rövid távon hatásos is lehet a módszer. Egyes kutatások azt is bebizonyították, hogy ha a személyek kifelé fordulóbbnak tettetik magukat az bizonyos szintig a boldogságszintjüket is emeli. Más tanulmányok még azt is sugallják, hogy a megjátszásnak akár személyiségmódosító hatása is lehet.

Egy kis videós ismertető az extrovertáltság és az introvertáltság különbségeiről:

Hosszú távon viszont már más hatásokra lehet számítani. Ha a munkahelyi előrelépés a cél az extrovertáltság imitálásával, akkor az a felhasználható energiamennyiség jelentős csökkenésével társulhat. Az Inc cikkében részletezett tanulmány szerint a túlzott, alapvető személyiséggel szembemenő erőltetés hamarabb lefáraszthatja az elmét.

Ez természetesen akkor is igaz, ha valaki a szociális igényeit szándékosan a háttérbe szorítja. Az energia felemésztése miatt egy idő után a kötelező feladatkörök betöltésére se lesz meg a szükséges lendület, tehát akár hátráltathatja is a karriert.

Mit lehet tenni ez ellen?

Természetesen a tökéletes módszer itt is a mértéktartás és egy ideális rendszer kiépítése. Célszerű tisztában lenni a személyes korlátokkal és a preferenciákkal. Ha bizonyos helyzetekben a megjátszáshoz kell fordulni, akkor utána hagyni kell egy kis pihenőidőt, hogy vissza lehessen rázódni a hétköznapok ritmusába.

Emellett ajánlatos olyan relaxációs és stresszoldó módszereket bevezetni a munkanapokra, mint a naplóvezetés, a meditálás, vagy a nyugtató zenék hallgatása. Ezek segíthetnek feltöltődni és lenyugodni a színlelést követő időben.

Nyitókép: Shuttertsock