2022-es újévi célok

Ezért adjuk fel az újévi fogadalmakat már februárban

Nem ritka, hogy sokan februárig sem tudnak kitartani újévi fogadalmaik mellett. Cikkünkben körbejárjuk, miért van ez, és hogy mire érdmees odafigyelni fogadalmaink hosszú távú betartása érdekében.

Bár nem mindenki, de sokakban alábbhagy az újévi lelkesedés, és februárra elköszönnek szilveszterkor tett fogadalmaiktól. Ezt jól bizonyítja az a tény, hogy január elején az emberek megrohamozzák az edzőteremekek, rengeteg egészséges ételt vásárolnak, de ez a viselkedés néhány hét után csökkenni látszik. Ennek nem feltétlenül kell azonban így lennie.

Az elhatározások kudarcának egyik fő oka az, hogy intuícióink félrevezetnek bennünket. A legtöbben intuitív módon azt tervezzük, félretesszük a szórakozást, hogy komolyan foglalkozhassunk céljainkkal. A legújabb kutatások szerint azonban ez rossz megközelítés. Azok az emberek, akik olyan elhatározásokat tesznek, amelyek azonnal kifizetődőek, és nem csak hosszú távon, nagyobb valószínűséggel ragaszkodnak hozzájuk sok hónap múlva – derül ki egy új tanulmányból.

Kaitlin Woolley kutató, az SC Johnson College of Business egyetemi docens és Jessica Schrader, a Psychology Today újságírója arra kérték az embereket, válasszanak két fizetett feladat közül: hallgassák meg a Beatles Hey Jude című dalát egy fizetség ellenében, vagy hallgassák meg egy hangos ébresztőóra csörgését, amelyért nagyobb összeghez juthatnak.

A legtöbb ember az ébresztőóra hallgatása mellett döntött, hogy maximalizálja bevételét, ami észszerűnek tűnt, de alábecsülték, mennyivel kevésbé szórakoztató egy ébresztőóra csörgését hallgatni, mint Paul McCartney-t. A feladat elvégzése után az ébresztőóra opciót választó emberek jobban megbánták a választásukat, mint azok, akik a dal meghallgatását választották.

Egy későbbi tanulmányban az emberek azt jósolták, hogy tovább fognak kitartani egy vastag számítógépes kézikönyv olvasása mellett, mint a viccek olvasása mellett, ha az informatikai kézikönyv elolvasásáért cserébe nagyobb fizetséget kapnak. Tévedtek. Azok, akik vicceket olvastak, tovább kitartottak – a feladat kifizetődésének nem volt hatása.

Ezzel a tudással felvértezve Woolley-ék azt tesztelték, mi jósolja az újévi fogadalmak betartását. Januárban megkérdezték az embereket az elhatározásaikról, márciusban pedig újra, hogy lássuk, még mindig dolgoznak-e céljaikért az emberek.

Az eredmény azt mutatta, hogy a fogadalom fontossága nem jelezte előre azok betartását, hanem az számított, hogy az adott személy mennyire találta élvezetesnek azt. Vagyis az, hogy például az emberek még mindig egészségesebben ettek-e márciusban, nem azon múlott, fontos-e számukra a jó étkezés, hanem attól, hogy mennyire szeretik ezeket az ételeket.

Az élvezet tehát kritikus fontosságú az elhatározások melletti kitartásban, mivel az emberek és az állatok egyaránt erőteljesen reagálnak az azonnali következményekre. Ha csinálunk valamit, és közben jól érezzük magunkat, akkor valószínűbb, hogy tovább kitartunk mellette, mintha arra treníroznánk magunkat, hogy majd, egyszer a jövőben jól fogjuk érezni magunkat.

Kevésbé leszünk izgatottak, ha egy év múlva 100 dollárt kapunk, mintha most esik az ölünkbe (ezért olyan nehéz a megtakarítás). Ehhez hasonlóan, kevésbé leszünk lelkesek az edzés iránt, ha arra gondolunk, hogy a következő hónapban jól fogjuk érezni magunkat, azzal szemben, ha rögtön jót tesz.

Ha élvezzük, amit csinálunk, belsőleg motiváltak vagyunk, önmagunk érdekében folytatjuk az adott tevékenységet. Ennek ellenére sokan mégis figyelmen kívül hagyják a belső motiváció fontosságát, amikor döntéseket hoznak, részben amiatt, amit a szakértők empátiás szakadéknak hívnak.

Ennek során alábecsüljük egy olyan élmény erejét, amelyet jelenleg nem tapasztalunk meg. Amikor reggel beülünk a kocsiba, egy hosszú út előtt, frissnek érezzük magunkat, és nehezen tudjuk elképzelni, mit fogunk érezni, ha ránktör a fáradtság, ezért több órát tervezünk ezt megelőzőleg vezetni.

A fogadalom tételekor nem fordítunk elég figyelmet arra, milyen érzéseink lesznek egy-két hónap múlva. Ha olyan célokat tervezünk, melyek nem teszik lehetővé az azonnali élvezetet, akkor kevés empátiát mutatunk jövőbeli énünk iránt, aki fáradt és nyomott lesz, ezért sokkal valószínűbb, hogy feladjuk. Ehelyett, annak érdekében, hogy jövőbeli énünk nagyobb valószínűséggel valósítsa meg célunkat, akkor tegyünk fogadalmat, amikor azzal hasonló állapotban vagyunk, így jobban együtt tudunk vele érezni is.

Nyitókép: Shutterstock / tomertu