Színes cupcake-ek fehér alapon

Gyermekkori hiperaktivitást okozhat az ételfesték

Az egészségtelen táplálkozásnak számos következménye lehet, mutatjuk, mit nem érdemes a gyerekeknek enniük, és miért.

A kutatások azt mutatják, hogy amikor a gyerekek bizonyos típusú ételfestékeket esznek, nagyobb valószínűséggel viselkednek hiperaktívan, azoknál a serdülőknél, akik sok szénsavas italt fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel fordulnak elő szorongással összefüggő alvászavarok vagy akik sok gyorséttermi ételt fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel támadnak öngyilkossági gondolatai, olvasható a Psychology Today cikkében.

Sok szülő, érthető módon, aggódik amiatt, hogy mivel eteti a gyermekét, ezért fontos átgondolni a tápértékét annak, amit a gyerekeknek adunk, és bizonyos élelmiszer-adalékanyagok lehetséges ártalmait is fejben tartanunk.

Ételfesték és gyermekkori hiperaktivitás

Élelmiszer-színezékeket és adalékanyagokat általában feldolgozott ételekhez, gyorséttermi fogásokhoz, süteményekhez, desszertekhez, fagylaltokhoz és üdítőitalokhoz adnak, hosszabb élettartamot vagy kellemes megjelenésű árnyalatot, textúrát biztosítva nekik, amely a gyártók szerint elősegíti a termék értékesítését.

A modern technológia és az élelmiszertudomány lenyűgöző fejleményekhez vezetett abban, hogy az élelmiszerek hoygy nézhetnek ki és milyen ízűek lehetnek természetes vagy mesterséges élelmiszer-adalékanyagok révén. Bár sok közülük biztonságos az emberi fogyasztás szempontjából, a kutatások azt mutatják, hogy egyes élelmiszer-adalékanyagok növelik bizonyos fizikai vagy mentális egészségügyi tünetek kockázatát.

Egyes kutatások kimutatták például, hogy a gyermekek hajlamosak hiperaktívan viselkedni bizonyos mesterséges színezékeket tartalmazó ételek elfogyasztása után, és a hiperaktivitás csökken, miután ezeket az élelmiszer-adalékokat eltávolítják a gyermekek étrendjéből. A kutatók azt találták, hogy ezek az eredmények attól függetlenül érvényesek, hogy a gyerekeknél hiperaktivitási rendellenességet, például ADHD-t diagnosztizáltak-e vagy sem.

A kutatók elmélete szerint egyes élelmiszer-adalékanyagok káros hatással vannak a gyermekkori viselkedésre, mert aktiválnak bizonyos genetikai folyamatokat, ami arra utal, hogy azoknak a gyerekeknél, akiknek genetikai hajlamuk van bizonyos viselkedési rendellenességekre, érdemes megfontolni a mesterséges élelmiszer-adalékanyagok fogyasztásának korlátozását. A kutatások még ekkor is azt mutatják, hogy a hivatalos diagnózis (pl. ADHD) nélküli gyerekeknél is előnyös lehet az ilyen élelmiszer-adalékanyagok fogyasztásának csökkentése vagy abbahagyása.

Gyorsételek és a serdülők mentális egészsége

Számos bizonyíték áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, amelyek általában élelmiszer-adalékanyagokat tartalmaznak, összefügg a depresszív érzéssel. Egy tanulmány megállapította, hogy minél többet esznek a fiatalok gyorséttermi ételeket, sütiket, édességeket és rágcsálnivalókat, annál depressziósabbnak érezték magukat – habár lehet, hogy a depressziós emberek hajlamosak az ilyen ételek felé fordulni, talán vigasztalásként, hogy jobban érezzék magukat, teszik hozzá.

Egy másik tanulmány 105 061, 12 és 15 év közötti serdülő adatait vizsgálta, 32 ország mintája alapján. A tanulmány kimutatta, hogy a serdülők több mint fele evett gyorséttermi ételeket, és ezeknél a serdülőknél, valamivel nagyobb volt az öngyilkossági kísérlet kockázata.

Egy másik, 2742, 12 és 15 év közötti serdülő bevonásával végzett tanulmány kimutatta, hogy azok, akik naponta háromszor vagy többször ittak szénsavas üdítőitalokat, kétszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek szorongással összefüggő alvászavartól, mint azok a serdülők, akik egyszer vagy kevesebbszer ittak. nap. Hasonlóképpen, a tanulmány megállapította, hogy azok a serdülők, akik hetente háromszor vagy többször ettek gyorséttermi ételt, több mint kétszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek szorongással összefüggő alvászavartól, mint azok a serdülők, akik az előző héten nem fogyasztottak gyorsételt.

Egyes gyermekeknél és serdülőknél a depresszió érzése fokozhatja a vágyat a gyorsétel vagy feldolgozott ételek iránt. Azoknál, akik a feldolgozott ételek elfogyasztása után depressziósabbnak érzik magukat, a magyarázat valószínűleg sokrétű.

A feldolgozott élelmiszerek valószínűleg kevesebb esszenciális tápanyagot tartalmaznak az összetevők vagy a gyártási módszerek miatt, míg sok alapvető tápanyag hasznos a mentális egészséghez. Az is előfordulhat, hogy a feldolgozott élelmiszerek több élelmiszer-adalékanyagot tartalmaznak, és ezek a lelki egészség romlásával függnek össze.

Nyitókép: Shutterstock / Ruth Black