Fakanalak egy tartóban a fehér konyhában

Tényleg meg kell főzni a fakanalat a tisztításhoz?

Egy új TikTok-trend szerint a fakanalak leghatékonyabb tisztító módja, ha forró vízbe áztatjuk. Ez a videók szerint kiszívja a fakanalak belsejébe ragadt szennyeződéseket, piszkot és a zsírt. De valóban hatékony módszer ez? Tényleg így kell tisztítani a fakanalakat? Cikkünkben választ adunk ezekre a kérdésekre is.


Mi a fakanál tisztításának helyes módja?

A fából készült konyhai tárgyakat és eszközöket soha nem szabad mosogatógépbe tenni, ezért más módot kell találni az alapos tisztításukra.

A szakértők azt javasolják, hogy a fakanalakat kézzel, enyhe szappanos szivaccsal és meleg vízzel tisztítsuk meg.

A mosogatógépek szárítás közben extrém magas hőt bocsátanak ki, ami tönkreteszi a fát és sokkal gyorsabban szétesik tőle.

De ha a szélsőséges hőmérséklet károsítja a fát, akkor a TikTokon miért terjedt el a fakanalak felforralása, mint takarító eszköz?

Ez a módszer, miközben segít eltávolítani a fakanalak mélyén lévő koszt, főzési szennyeződéseket és még ki tudja mi mást, a kanál állapotát rontja.

A forró víz jó módszer a fertőtlenítésre, de a fakanalak többszöri, vagy túl gyakori forralása tönkreteszi a fát, ezért nem szabad túlzásba vinni. Az ajánlott idő a fakanalak forralásra a havi egy alkalom.

Mit tesz a fakanállal a forralás?

Mivel a fa tömör anyag, idővel rengeteg zsiradékot és ételmaradékot szív magába. A forrásban lévő víz lehetővé teszi, hogy az áztatás során a szennyeződések egy része kijöjjön, ami ennek a tisztítási módszernek a fő célja. A mindennapi tisztításhoz azonban maradjunk inkább a meleg vizes és a kíméletes szappanozásnál.

Ha nem rendszeresen használjuk a fakanalakat főzésre, akkor a havi egy forralást még hosszabb időre is kitolhatjuk. Miután kivettük a kanalakat a forró vízből, a biztonság kedvéért egy gyors, enyhe szappanos mosással fejezzük be a műveletet. Így garantált a tisztaság.

Videó a módszerről:

@trendrako Mosogatógépbe soha!❣️ #trendrako #foryou #nekedbe #foryoupage #fy #cleantok @fahangadomuhely ♬ Wouldn't It Be Nice - The Beach Boys