Három miniatűr női figura színes fánkokon.

Így szüntették meg a falásrohamokat fél évre a betegeknél

Az agyat ért áramütés legalább hat hónapra megszüntette két, falási zavarban szenvedő beteg sóvárgását egy új kísérlet során.

A két páciens agyi implantátum beültetést kapott, hogy az agynak a sóvárgáshoz kapcsolódó részét árammal megrázzák. A New York Timesnak adott interjújukban elmondták, hogy a műtét után jobb döntéseket hoztak az ételekkel kapcsolatban, anélkül, hogy gondolkodtak volna rajta.

A módszert több páciensen kell még tesztelni, hogy kiderüljön, biztosan működik-e, de emberek millióinak adhat reményt, akik falási rohamokkal küzdenek, írja a ScienceAlert.

Nincs többé étel után sóvárgó ember?

A Nature Medicine című szakfolyóiratban augusztusban megjelent tanulmány célja elsődlegesen az volt, hogy tesztelje, biztonságos-e az eszköz használata. A vizsgálatban résztvevő személyekre gyakorolt hatás azonban nagyon lenyűgöző volt, mondta el Casey Halpern, a tanulmány vezető szerzője és a Penn Medicine idegsebész professzora a tanulmányt kísérő sajtóközleményben.

A kísérletben résztvevő két páciens – az 58 éves Robyn Baldwin és a 48 éves Lena Tolly – elmondták, hogy kevesebb falási rohamuk volt. Úgy tűnik, hogy az implantátum pedig jobbra változtatta meg a szokásaikat. Baldwin például azt mondta, korábban megszokta, hogy a gyógyszertárba menet beugrik egy Ben & Jerry's fagyizóba, de a készülék aktiválása után ez megváltozott, és úgy tudott bemenni a gyógyszertárba, hogy eszébe sem jutott a fagylalt.

Úgy tűnik, az implantátum még a nők étkezési preferenciáit is megváltoztatta.

Baldwin elmondta, korábban sóvárgott az édes ételek után, de most inkább a savanyú dolgokat kedveli. Tolly régebben azon kapta magát néha, hogy mogyoróvajat eszik egyenesen az üvegből, most viszont egyáltalán nem kívánja.

„Nem mintha egyáltalán nem gondolnék az ételekre. De már nem vagyok sóvárgó ember”

– fogalmazott Baldwin.

Mindkét túlsúlyos nő elmondta, hogy korábban sokféle módon próbáltak már küzdeni a súlyfeleslegük ellen. Próbálkoztak extrém fogyókúrával és az úgynevezett bariátriai műtétnek nevezett eljárással, de súlyuk folyamatosan visszajött.

Ez nem ritka a túlsúlyos embereknél. A kutatások azt sugallják, hogy a túlsúly olyan betegség, amely nagyon megnehezíti a páciensek számára, hogy ne hízzanak vissza. Egyre több kutatás próbál olyan kezeléseket találni, melyek nem az akaraterőre támaszkodnak. Az agyhullámok megcélzásának ötlete a sóvárgás leküzdésére annyira vonzó, hogy Elon Musk nemrég úgy fogalmazott, hogy Neuralink nevű agyi implantátuma egyszer a kóros elhízás ellen is felveheti majd a harcot.

A korábbi kutatások szerint az agy kis régiója, a hippotalamusz agyhullámokat küld, mielőtt valaki sóvárgást érezne. A vizsgálatban használt implantátum megtanulta felismerni ezeket az agyhullámokat, és elektromossággal zavarta meg azt a régiót, ami a jelek szerint rövidre zárta a sóvárgást. A kísérlet hat hónapon át követte a résztvevőket, akik nem számoltak be komoly mellékhatásokról, de mindketten több mint öt kilót fogytak.

Az egyik páciens már nem felel meg a falászavar kritériumainak, azonban további kutatásokra van még szükség. Mivel csak két páciensről van szó, a tudósok nem tudják biztosan bizonyítani, hogy az implantátum okozta a fogyást.

Lehetséges például, hogy a műtét placebohatással jár, vagy hogy a hatás idővel elmúlik. Hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem így van, a kutatók egy sokkal nagyobb vizsgálatot fognak végezni, melyekbe általában több száz beteget vesznek fel, és beépített eljárásokkal tesztelik a placebohatást. A tanulmánynak egyelőre hat hónapig kell követnie a két nőt, és további négy beteget kell toboroznia.

Nyitókép: Shutterstock