kávézó nő az ablakban

A jól ismert ital, ami segít a fogyásban

A jó hír, hogy úgy tűnik, még az is élvezheti a zsírégető előnyöket, aki nem szereti a kávét.

A kávéfogyasztás serkentheti a szervezet zsír elleni védekezőképességét – derült ki egy tanulmányból, amit a PsyBlog szemlézett röviden.

Mindezt úgy, hogy a kávé aktiválja az úgynevezett barna zsírszövetet. A fehér zsírral ellentétben – amely egyszerűen raktározza a felesleges kalóriákat – a barna zsír kalóriát éget, ha aktiválódik – általában alacsony hőmérséklet hatására.

Valójában a kis mennyiségű barna zsír naponta több száz kalóriát égethet el, ugyanannyit, mint egy 30 perces testmozgás. Maga a barna zsírszövet jellemzően a nyakon és a kulcscsont feletti területen található, és a testünkben jellemzően csak néhány gramm található belőle, amely nem is látható, mivel mélyen a bőr alatt fekszik.

A barna zsír cukor és a zsír elégetésével termel hőt, ahogy írtuk, gyakran a hidegre adott válaszként.

Aktivitásának fokozása javítja a vércukorszint szabályozását, valamint a vérzsírszintet, az elégetett plusz kalóriák pedig segítenek a fogyásban.

Eddig azonban senki sem talált megoldást arra, hogy aktivitását az emberben serkentse. A Scientific Reports tudományos folyóiratban megjelent kutatás az első olyan, embereken végzett tanulmány, amely kimutatta, hogy egy csésze kávé hatással lehet a barna zsírfunkcióinkra.

A tanulmányban a kutatók a koffein barna zsírra gyakorolt hatását vizsgálták – így nem csak a kávé lehet hasznos a zsírégetésben.

A kísérletben a hőképalkotás kimutatta, hogy a koffein aktiválja a barna zsírt, és gyorsabban elkezdi égetni a kalóriákat.

A koffein hatására a barna zsír kalóriaégetésbe kezdett, ami miatt a rá jellemző magas hőt termelte. A kutatóknak most meg kell győződnie arról, hogy a kísérletben a koffein hatott-e stimulátorként, vagy van-e más összetevő a kávéban, amely segíti a barna zsír aktiválódását – jelenleg a koffein-kiegészítőket vizsgálják, hogy megnézzék, hasonló hatást vált-e ki, mint a kávé.

Fotó: Shutterstock