A globális felmelegedés hatásairól készített illusztráció

Mit tehetünk? A pandémia során tanultak adnak mintát a felmelegedés csökkentéséhez

A globális felmelegedés csökkentéséért tett erőfeszítések nehezek, ellenben nem lehetetlenek. Szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy nem olyan régen véletlenül sikerült jelentős változást előidéznünk, tudatosan pedig szintén el lehetne érni.


2020-ban a globális szén-dioxid kibocsátás 6,3 százalékkal csökkent, ami minden eddigi évnél egy nagyobb pozitív visszaesés volt. Megelőzte a 2009-es pénzügyi válság idején bekövetkezett kibocsátás-csökkenést, valamint a második világháború idején történt mérések eredményeit is.

Ez nyilvánvalóan a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett korlátozások miatt visszaszorult kocsis- teherautó- és repülőközlekedés miatt következett be, ellenben szakértők meglátásai alapján, amennyiben célzottan és ellenőrzött módon hasonló eredményekkel járó változásokat iktatnánk be a mindennapi életbe, akkor hosszútávon is tartható lenne a kívánt szint.

„Nem csak arról van szó, hogy az egyének megteszik a magukét, hogy csökkentsék az utazásuk mértékét, mivel az ilyen jellegű dolgok nem jelentenek megoldást. Tervezett átmenetre van szükség az egész társadalomban, hogy végrehajtsuk a szükséges változtatásokat"

— mondta Nerilie Abram, klímakutató.

Egy tanulmány során a kutatók 21 féle éghajlati modellt használtak fel a vízhiány, a hőstressz, a betegségek, az áradások, az aszály és a gazdasági hatások figyelembevételére. Eredményként megállapították, hogy a felmelegedés további szintjein több százezer ember lesz kitéve súlyos aszályoknak, azonban a terv és az azért folytatott munkálatok — vagyis a felmelegedés 1,5 °C-ra való korlátozása — 20 százalékkal csökkentheti a globális hatásokat.

Sajnálatos módon a zárlatok feloldása óta a CO2-kibocsátás visszatért a 2019-es szintjére. Ennek ellenére a kutatók meg vannak győződve arról, hogy a küzdelem minden apró lépése számít, közös erőfeszítéssel pedig meg lehet menteni a Föld klímáját.

„A hőmérséklet-emelkedés megállítására tett erőfeszítés nem egy grafikon görbéinek elhajlítására tett absztrakt kísérlet, hanem egy élhető bolygóért folytatott küzdelem"

— olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

Nyitókép: Shutterstock