Rossz minőségű ételek egy fotón

Ételek, amik gyengíthetik az immunrendszert

Az étrend komoly befolyással van szervezetünk működésére és arra, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Míg a tápanyagdús, egészséges étrend támogatja az immunrendszert, ezzel szemben az alacsony tápértékű és ultrafeldolgozott élelmiszerek rontják szervezetünk működését.


Cikkünkben olyan ételekről számolunk be, amelyek károsíthatják szervezetünket és ezzel együtt gyengítik immunrendszerünk működését.

Hozzáadott cukor

Kétségtelen, hogy a hozzáadott cukor mennyiségének korlátozása javítja az általános egészséget és az immunrendszert. Azok az élelmiszerek, amelyek jelentősen emelik a vércukorszintet, például a magas hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek, fokozzák a gyulladást okozó fehérjék, például a tumornekrózis alfa, a C-reaktív fehérje és az interleukin-6 termelődését, amelyek negatívan befolyásolják az immunrendszer működését.

A magas vércukorszint gátolhatja kétféle immunsejt válaszát, amelyek feladata, hogy segítsenek megvédeni minket a fertőzésektől.

Egy 2012-es tanulmány, amelyben 562 idősebb felnőtt vett részt, kimutatta, hogy az emelkedett vércukorszinttel rendelkezőknél alacsonyabb volt az immunválasz és a gyulladásos szint is.

Sós ételek

A túlzottan sós ételek, mint például a chips, a fagyasztott ételek és a gyorsételek ronthatják a szervezet immunválaszát, mivel a magas sótartalmú étrend szöveti gyulladást válthat ki, és növelheti az autoimmun betegségek kockázatát.

A só gátolhatja a normál immunműködést, elnyomhatja a gyulladáscsökkentő választ, megváltoztathatja a bélbaktériumokat, és elősegítheti az autoimmun betegségek patogenezisében szerepet játszó immunsejtek képződését.

Valójában a kutatók úgy vélik, hogy a túlzott sóbevitel összefüggésbe hozható az autoimmun betegségek számának növekedésével a nyugati országokban.

Magas omega-6 zsírtartalmú ételek

A szervezet működéséhez szükségünk van omega-6 és omega-3 zsírsavakra. A nyugati étrend azonban túl sokat tartalmaz ezekből a zsírokból. Ez az egyensúlyhiány pedig fokozza a betegségek kialakulásának kockázatát és az immunrendszer működésének zavarával jár.

Az omega-6 zsírokban gazdag étrend elősegíti a gyulladást okozó fehérjék növekedését, amelyek gyengíthetik az immunválaszt, míg az omega-3 zsírokban gazdag étrend csökkenti e fehérjék termelődését és fokozza az immunrendszer működését.

Az elhízott embereken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az omega-6 zsírok magas étrendi bevitele az immunrendszer működési zavarához vezethet, és növelheti bizonyos betegségek, például az asztma és az allergiás nátha kockázatát.

Gyorséttermi ételek

A gyorséttermi ételeket számos negatív egészségügyi eredménnyel hozták összefüggésbe. A túl gyakori étkezés az immunrendszeredre is hatással lehet.

A gyorséttermekben és az ultrafeldolgozott ételekben gazdag étrend gyulladást válthat ki, növelheti a bélpermeabilitást, és baktériumok egyensúlyának felborulását okozhatja a bélben, amelyek mindegyike negatívan befolyásolhatja az immunrendszer egészségét.

A gyorséttermek bisz- és diizononil-ftalátot is tartalmazhatnak. A ftalátok beszivároghatnak a gyorséttermekbe, például csomagoláson vagy az ételkészítés során viselt műanyag kesztyűn keresztül.

A ftalátok köztudottan megzavarják a szervezet endokrin vagy hormontermelő rendszerét. Ezenkívül fokozhatják a gyulladást okozó fehérjék termelését, amelyek gyengíthetik a kórokozókkal szembeni immunválaszt, és immunrendszeri diszregulációt okozhatnak.