Parkban evő nő

Te is 20 perc alatt belapátolod az ételt? Itt az ideje lelassulni

Bár a szakértők általában arra összpontosítanak, hogy milyen ételeket fogyaszthatunk az egészségünk javítása érdekében, van még valami, amire oda kellene figyelnünk az étkezések során.


Alapvető fontosságú, hogy milyen ételeket eszünk, de az is sokat számít, hogy milyen gyorsan tesszük mindezt. A túl gyors evésnek számos kockázata van – gondoljunk az elakadt ételekre és a túlfogyasztás lehetőségére, mielőtt az agyunk azt mondaná, hogy hagyjuk abba.

Íme néhány tipp a tudósoktól, hogyan lassítsunk le, és hogyan fogyasszuk az ételeket tudatosabban.

Mennyire gyors a túl gyors?

Ha rendszeresen 20-30 percnél rövidebb idő alatt fogyasztjuk el a reggelit, ebédet vagy vacsorát, akkor túl gyorsan eszünk.

„Körülbelül 20 percbe telik, amíg a gyomor hormonális jelzések egész során keresztül közli az aggyal, hogy jóllakott. Így amikor az emberek gyorsan esznek, lemaradhatnak ezekről a jelzésekről, és nagyon könnyen előfordulhat, hogy a jóllakottsági ponton túl esznek”

– mondta Leslie Heinberg, a Cleveland Clinic viselkedési egészségügyi központjának munkatársa.

A gyorsan evő emberek valószínűleg több levegőt nyelnek le, ami puffadáshoz vagy emésztési zavarokhoz vezethet, mutat rá Heinberg. Ha nem rágjuk meg megfelelően az ételt, az szintén károsíthatja az emésztést, és így nem kapjuk meg az összes tápanyagot az ételből. A megrágatlan ételdarabok a nyelőcsőben is megakadhatnak.

Ráadásul, egyes korábbi tanulmányok szerint a gyorsan evő embereknél a legnagyobb az elhízás kockázata, míg a leglassabban evőknél a legkisebb az elhízás kockázata.

Ez is érdekelhet: A falási rohamok gyakoribbak, mint az anorexia vagy a bulimia

Hogyan lehet lassítani evés közben?

Hamburgert ev\u0151 n\u0151

Fotó: Shutterstock

Először is, kapcsoljuk ki a tévét, és tegyük el a telefonunkat, amíg étkezünk.

„Ha tévénézés közben eszünk, az emberek hajlamosak addig enni, amíg nincs reklám vagy a műsornak vége. Amikor evés közben teszünk dolgokat, kevésbé tudatosan eszünk. És ez gyakran azt eredményezi, hogy többet eszünk”

– mondja Heinberg, hozzátéve, hogy az emberek kevésbé hajlamosak odafigyelni a test saját jelzéseire, hogy jóllakott.

Amikor azonban kizárólag az evésre koncentrálunk, hajlamosak vagyunk jobban élvezni az étkezést, és kevesebbet eszünk.

Heinberg azt is elismerte, hogy az étkezési tempó gyakran berögzült szokás, de a változás még mindig lehetséges. Olyan dolgokat javasolt, mint például a nem domináns kezünk használata evéshez, olyan eszközök – például evőpálcikák – kipróbálása, amelyeket általában nem szoktunk használni vagy szándékos szünetet tartani, hogy vizet igyunk, amikor a tányérunk már részben üres.

Az egyik legegyszerűbb dolog, amit tehetünk, hogy növeljük a harapások számát, mondja Helen McCarthy, a Brit Pszichológiai Társaság klinikai pszichológusa.

„Ha minden egyes falatot egy kicsit tovább rágunk, az lelassítja az evést.”

Az is számíthat, hogy milyen ételeket fogyasztunk – sokkal könnyebb gyorsabban megenni az ultra-feldolgozott vagy gyorsételeket, mert ezeknek jellemzően lágyabb az állaguk.

„Nehéz ugyanolyan ütemben enni a zöldségeket és a fehérjéket, mint valami olyasmit, ami erősen feldolgozott, és kevesebb rágást igényel.”

(Independent)

Nyitókép: Shutterstock