egy női kéz lilahagymát vág

Ezzel a trükkel tuti nem fogsz könnyezni hagymavágás közben

A hagyma egy ízletesen sokoldalú zöldség, amelyet apróra vágva, grillezve vagy sütve szinte bármibe beletehetünk, de elkészítésének ára van. Az otthoni szakácsok és a profik egyaránt ismerik a küzdelmet, ami a hagymavágás során történik: a szemed óhatatlanul megtelik vízzel.


Az évek során jó néhány buta hack született megoldásképp, hogy megakadályozzuk, hogy a könnyeink elhomályosítsák a látásunkat, miközben éles kést tartunk a kezünkben. Vannak, akik a rágógumira esküsznek, míg mások nem hajlandóak felszeletelni a hagymát, mielőtt azt megfelelően lehűtötték volna.

Van még egy kevésbé ismert hack, ami könnymentes szemet ígér, de lehet, hogy egy kicsit hülyén nézel majd ki aprítás közben: tegyél egy darab kenyeret a szádba, miközben vágsz!

Egyes szakácsok rendkívül hasznosnak találták ezt a hacket, míg mások nem tapasztaltak ilyen sikert.

A változó siker mellett kissé furcsán is érezhetjük magunkat a szánkból kilógó kenyér miatt, miközben a kést használjuk. Úgy tűnik, hogy a hagyma sírás nélküli aprításának legjobb módja az egyén technikájától és testi reakcióitól függ. Lehet, hogy bizonyos kenyérfajták jobban felszívják a hagyma enzimjeit, mint mások.

egy n\u0151 s\u00edr a felv\u00e1gott hagyma felett

Fotó: Shutterstock

A kenyér mennyisége, az, hogy mennyire szikkadt, és az, hogy pontosan hova helyezzük a szánkban, szintén olyan tényezők lehetnek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy ez működik-e nálunk. Érdemes lehet kipróbálni a hacket, de ne fűzz túl nagy reményeket ahhoz, hogy 100%-ig könnymentes leszel.

A Texas A&M College of Medicine tudósai szerint a hagyma tele van enzimekkel és savakkal, amelyek felbontáskor egyesülnek, és olyan gázt választanak ki, amelyet az emberi szem irritálónak talál. Válaszul a szemed könnyezni kezd, hogy megvédje magát a durva vegyi anyagoktól, így azt a látszatot kelti, mintha sírnál. A szemek be is vörösödhetnek, sőt viszkethetnek is − ügyelj arra, hogy ne érintsd vagy vakard meg őket, mielőtt lemosnád, különben tovább fokozhatod a kellemetlenséget!

A fehér, vörös- és a lilahagyma okozza a legnagyobb mértékű szemirritációt, míg az édesebb hagymák, mint a mogyoróhagyma és a zöldhagyma, az alacsonyabb kéntartalom miatt kevesebb reakciót váltanak ki.

Tudományos szempontból a legjobb módja a túlzottan könnyező szemek elkerülésének, ha aprítás előtt lehűtjük a hagymát, mivel állítólag ez lelassítja a szerencsétlen kémiai események sorozatáért felelős enzimeket.

A hagymavágás közbeni védőszemüveg viselése szintén hatásosnak bizonyult, bár lehet, hogy úgy nézel ki közben, mintha tudományos kísérletet végeznél a konyhádban. Egy szelet kenyeret félig a szádban tartva azonban ugyanilyen furcsa látványt nyújtasz, szóval bölcsen válaszd meg a módszered.


Forrás: Dailymeal

Nyitókép: Shutterstock