Házi készítésű burgonya chips tengeri sóval és fűszernövényekkel

Jobb és olcsóbb, mint a bolti: házi készítésű chips

Az alábbi házi recepttel nagyon hasonló végeredményt érhetünk el, de ami biztos, egészségesebbet, mintha bolti chipset vásárolnánk.

Máig kérdés, hogy ki sütötte ki a világ első burgonyachips-ét. Van, aki szerint George Crum, a New York állambeli Saratoga Springsben található Moon's Lake House séfjének tréfája volt 1853-ban a forró olajban aranyszínűre sütött burgonyaszirmok. Mások egy korábbi, 1817-es receptre hivatkoznak, amelyet William Kitchiner angol orvos írt, míg sokan egy Eliza nevű hölgyet emlegetnek, aki Saratogában sütötte ki hajszál vékonyra vágott krumplit, ahogy arról egy 1849-es újságcikk is beszámolt.

A mi szempontunkból tulajdonképpen mindegy is, kinek köszönhetjük a burgonyachipset, csak örülünk neki, hogy létezik, sőt! Mi is könnyen elkészíthetjük otthon.

Néhányan kacsazsírban, mások olívaolajban, valaki airfryerben, míg mások mikróhullámú sütik a burgonyachipset. De melyik a legjobb választás? A jó hír az, hogy bármelyikkel tökéletes végeredményt kapunk. Mutatjuk!

Előkészítés

Szeleteljük a meghámozott burgonyát mandolin szeletelőn a lehető legvékonyabbra, majd a szeleteket áztassuk jeges vízbe 15 percre, közben időnként megkeverve, hogy a felesleges keményítő felszabaduljon. Ha letelt a naegydóra, a burgonyaszeleteket csöpögtessük le, majd szárítsuk meg őket.

Kacsazsírban vagy olívaolajban sütés

Egy serpenyőben vagy wokban melegítsünk fel körülbelül 5 csésze (65 dkg) kacsazsírt vagy olívaolajat, amíg elég forró lesz ahhoz, hogy az olajba mártott fakanál nyelén apró buborékok keletkezzenek. Adjuk hozzá a burgonya felét. Sütés közben folyamatosan kevergessük, amíg aranybarna nem lesz, körülbelül 5-10 percig. Vegyük ki az olajból, tegyük papírtörlőre, és csak ezután sózzuk meg.

Légsütőben

Melegítsük fel a légsütőt 180 fokra, majd tegyük be a teljesen száraz burgonyachipszet egy kevés olívaolajjal. Süssük körülbelül 12-20 percig, amíg ropogósra és aranyszínűre nem sül.

Mikróban

A szárított burgonyachipszet keverjük meg olívaolajjal, de éppen csak annyira, hogy egyenletesen bevonja, nem pedig eláztatva. Ízlés szerint sózzuk meg, és teygük rá a szeleteket egy papírtörlővel bélelt tányérra, de ügyeljünk arra, hogy ne fedjék egymást.

A szeleteket mikrózzuk 100 százalékos teljesítményen 3 percig, ezután fordítsuk meg a chipseket, és további 3 percig, de most már csak 50 %-os teljesítményen süssük őket. Vegyük ki a chipeket, amelyek már kezdenek ropogósra és barnára sülni, a többi mikrózását pedig folytassuk 50%-os teljesítményen, 1 perces időközönként, amíg mind ropogós és aranyszínű nem lesz.

(Hamu és Gyémánt)

Nyitókép: Shutterstock