Jógáző nő kutyával a lábán

A háziállattartás megőrizheti az agyi teljesítményt, ahogy öregszünk

A háziállatok tartásának újabb, eddig nem látott előnye is lehet: úgy tűnik, annak, aki régóta tart kisállatot otthon, a kognitív képességei idővel lassabban csökkenhetnek egy új tanulmány szerint.


Ha valaki öt évig vagy annál hosszabb ideig birtokol egy háziállatot, az megőrizheti a memóriafunkciókat és ellensúlyozhatja az idősebb korban bekövetkező kognitív hanyatlást. Egy új tanulmány megállapította, hogy a hosszú távú háziállat-tulajdonosok kognitív pontszámai lassabban csökkentek, mint azoké, akiknek nincs kisállata.

A háziállat-tulajdonlás összefügg a kisebb magányossággal, a stressz csökkenésével és a hosszabb élettartammal, a friss kutatás alapján a lassabb kognitív hanyatlás is felkerülhet erre a listára, írja a Psychology Today.

Számos tanulmány megállapította, hogy a kutyatulajdonosok általában tovább élnek, mint azok, akiknek nincs ebe. Ennek egyik oka az lehet, hogy a kutyasétáltatás fizikailag aktívan tartja a tulajdonosokat. A gazdik átlagosan körülbelül 60 perccel többet sétálnak hetente, mint nem kutyatartó társaik. De a macskatulajdonosok – akik nem sétáltatják kedvencüket – esetében is alacsonyabb a szívroham vagy sztrók miatti korai halálozás kockázata, és általában tovább élnek.

Emellett mind a kutya-, mind a macskatulajdonosok általában kevésbé stresszesek. Korábbi kutatások szerint a macskával való összebújás vagy már tíz perc kutyasimogatás csökkenti a kortizolszintet. Ráadásul néhány tanulmány kapcsolatot talált a háziállattartás és az alacsonyabb vérnyomás között.

Az ember-állat kötődések pszichológiai és fizikai egészségügyi előnyeit együttesen „háziállat-effektusként" ismerjük.

Most egy hamarosan publikálásra kerülő, több mint 1300 idősebb ember bevonásával készült tanulmány arról számol be, hogy a hosszú távú háziállat-tartás lassabb kognitív hanyatlással jár. A Michigani Egyetem kutatását az Amerikai Neurológiai Akadémia 74. éves találkozóján mutatják be 2022 áprilisában.

„Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy az ember-állat kötődésnek egészségügyi előnyei lehetnek, például csökkentik a vérnyomást és a stressztt. Eredményeink arra utalnak, hogy a háziállat-tartás a kognitív hanyatlással szemben is védelmet nyújthat”

– olvasható Tiffany Braley, a tanulmány vezető szerzője és a University of Michigan Medical Center munkatársa egy 2022. februári sajtóközleményben.

A vizsgálathoz egy 65 éves átlagéletkorú idősebb felnőttekből álló kohorsz vett részt egy sor kognitív teszten. Az eredmények osztályozása után minden személy egy 0 és 27 közötti összetett pontszámot kapott. Ezután a kutatók összehasonlították az összesített pontszámokat azok között, akiknek volt háziállatuk, és azok között, akiknek nem. Azt is figyelembe vették emellett, hogy hány hónapja vagy éve van valakinek háziállata.

A kutatók hat év alatt azt találták, hogy általában véve a kognitív pontszámok sokkal lassabban csökkentek a háziállat-tulajdonosok körében, akiknek általános kognitív pontszámai átlagosan 1,2 ponttal voltak magasabbak, mint a nem háziállat-tulajdonosoké. Figyelemre méltó, hogy a hosszú távú (>5 év) háziállat-tartás járt együtt a kognitív hanyatlás leglassabb ütemével.

Ezek az eredmények korrelatívak és nem mutatnak ok-okozati összefüggést. Bár a hosszú távú állattartás összefügg a lassabb kognitív hanyatlással, ennek a hatásnak a tényleges oka nem biztos, hogy közvetlenül a háziállattartással függ össze.

Például más életmódbeli döntések, amelyek az úgynevezett „háziállathatást" utánozzák, mint például a kortizolszint csökkentése légzőgyakorlatokkal, a romantikus partnerrel való összebújás vagy a napi séták egy baráttal (nem kutyával), hasonló kognitív előnyökkel járhatnak.

„Mivel a stressz negatívan befolyásolhatja a kognitív funkciókat, a háziállat-tartás potenciális stressz-pufferelő hatása hihető okot szolgáltathat az eredményeinkre. Egy társas állat a fizikai aktivitást is növelheti, ami jótékony hatással lehet a kognitív egészségre. Ennek ellenére további kutatásokra van szükség eredményeink megerősítéséhez és az összefüggés mögöttes mechanizmusainak azonosításához"

– zárta Braley.

Nyitókép: Shutterstock / Egrigorovich