Konyhabelső

Ez a legtöbb baktériumot tartalmazó hely a konyhában

A húsok megfelelő hőmérsékleten való sütésétől kezdve a zöldségek megmosásáig sok mindent tehetünk az ételszennyezés elkerülése érdekében. Egy új tanulmány szerint azonban van egy terület a konyhában, amiről valószínűleg nem is tudtuk, hogy hemzseghet a baktériumoktól.

Egy, a Journal of Food Protection novemberi számában megjelent tanulmányban a Donald Schaffner, a Rutgers School of Environmental and Biological Science Élelmiszertudományi Tanszékének professzora által vezetett kutatók megosztották tanulmányuk eredményeit, amely a keresztfertőzés gyakoriságát és mértékét mérte a különböző konyhai felületeken egy fogyasztói ételkészítés során. A kutatók a legnagyobb mértékű keresztszennyeződést a fűszertartályokban találták.

A kutatócsoport 371 résztvevőt kért meg, hogy készítsenek egy pulykapogácsából (amely az emberre nem ártalmas MS2 bakteriofágot tartalmazta nyomjelző organizmusként) és egy kész salátasalátából álló ételt.

A kísérlet során a résztvevők felének egy videót mutattak a hőmérő helyes használatáról. Az ételkészítést követően a kutatók környezeti mintákat vettek, hogy felmérjék a keresztszennyeződést az MS2-vel.

A legtöbb felület esetében a pozitivitás nem haladta meg a 20%-ot, kivéve a fűszertartályokat, amelyek esetében a minták 48%-a mutatott bizonyítékot az MS2 keresztszennyeződésre – számoltak be a kutatók az eredményekről.

Hozzátették, hogy a felületeken végzett egyéb méréseik összhangban voltak a keresztszennyeződéssel kapcsolatos, korábban végzett vizsgálatokkal.

„Meglepődtünk, mert korábban nem láttunk bizonyítékot a fűszertartályok szennyezettségére. A nyers hús- vagy baromfitermékek kezelése miatt a konyhai felületek keresztszennyeződésével kapcsolatos legtöbb kutatás a konyhai vágódeszkákra vagy a csaptelepek fogantyúira összpontosított, és figyelmen kívül hagyta az olyan felületeket, mint a fűszertartók, a szemetesek fedelei és egyéb konyhai eszközök. Ez teszi ezt a tanulmányt és a csoport tagjainak hasonló tanulmányait a korábbi tanulmányoknál átfogóbbá”

– mondta Schaffner a Food Safety News-nak.

Érdemes az ételkészítést követően megtisztítani mindent, amihez hozzáérünk, beleértve a fűszeres üvegeket is.