Hogyan legyünk túl a szakításon?

Hogyan legyünk túl a szakításon?

A szakítás akkor különösen nehéz, ha még szeretjük az illetőt, aki az elválás pillanatától többé nem lesz része az életünknek. Az utána következő időszakot nem véletlenül hívják gyászidőszaknak, hiszen elveszítünk egy számunkra fontos embert magunk mellől. De hogyan legyünk túl a szakításon?


De hogyan tudjuk ezt a fájó időszakot felgyorsítani? Mi segíthet abban, hogy minél hamarabb túl legyünk az exünkön?

Erre a kérdésre sajnos nincs teljesen egyértelmű válasz, ugyanis mindenkinek más praktika válhat be jól. Azonban vannak olyan alappontok melyeket, ha mindannyian betartunk, nagyban megsegíthetjük a saját felépülésünket.

Egy New York-i párterapeuta, Sabrina Alexis rengeteget foglalkozik a szakítás témával és az Independent magazinjának ő adott tanácsokat a szakítás után gyógyuló lelkeknek.

Elmondása szerint az egyik legfontosabb dolog, amit magunkért tehetünk szakítás után az az, ha minimum 30 napig egyáltalán nem lépünk kapcsolatba volt párunkkal. Ez azt jelenti, hogy az ő megkeresésére sem reagálunk és mi sem keressük fel őt magunktól. Se telefonon, se személyesen.

Ez alatt a kapcsolattartás nélküli időszak alatt felmérhetjük, hogy mire vágyunk a jövőben. Van-e szükségünk még az exünkre az életünkben és érdemesnek tartjuk-e újra megpróbálni vele? Vagy rájövünk, hogy teljesen egyedül lennünk is jobb, mint vele.

Ilyenkor a terapeuta szerint érdemes egy pro-és kontra listát készítenünk. Írjuk le az összes gondolatunkat, ami vele kapcsolatos, pozitívat és negatívat egyaránt. A lista végeztével átolvashatjuk és így sok mindenre ráébredhetünk előző párkapcsolatunkat illetően.

A szakítás feldolgozását bátran nevezhetjük rehabnak, ugyanis a szerelem olyan kémiai reakciókat vált ki az agyból, akárcsak egy droghasználóé. Miután szakítunk elfogy az „anyag” és elvonási tüneteket tapasztalhatunk. Pont ezért kell az egy hónapos teljes elszakadás volt párunktól, hogy „le tudjunk jönni a szerről”.

Vannak emberek azonban, akiknek az egy hónapnál több időre is szükségük lehet. Érdemes az egy hónap alatt folyamatosan naplót vezetni és figyelni magunkat. Amikor már tényleg azt érezzük, hogy a rózsaszín ködön túl is képesek vagyunk tisztán látni előző párunkat és kapcsolatunkat, akkor lehet csak újra felvenni vele a kapcsolatot.

Az a legeredményesebb, ha nem csak beszélgetni nem keressük fel, de a közösségi médiában sem figyeljük őt egyáltalán. Így képesek lehetünk egy hónap után tiszta fejjel tekinteni a volt kapcsolatra.

Nyitókép: Photo by Ryan Moreno on Unsplash