Egy kilövésre készen álló űrrakéta

Hurrikán rongálhatta meg a NASA új holdrakétáját — veszélyben a kilövés?​

A Nicole hurrikán elérte a NASA floridai űrközpontját, így nagy erősségű szélütések érhették az új holdrakétát, ami már kint állt a kilövőálláson. A szakértők szerint elképzelhető, hogy akkora csapások érték a szerkezetet, hogy megint halasztani kell a küldetés elindítását.


A Space Launch System a kilövőállásán volt a hurrikán érkezésekor, hiszen a tervek szerint november 14-én elindítják a holdmisszió végrehajtására. Sajnálatos módon napokba telt volna, mire a rakétát a széltől való megóvása érdekében vissza tudják szállítani a Vehicle Assembly Buildingbe, ahol egészen idáig tartották, és ahol felkészítették a küldetésre.

Emiatt viszont egy szerencsejáték volt kint hagyni, hiszen a szerkezet külsője a számítások szerint nagyjából 138 kilométer/órás széllökéseket bír ki. Természetesen efölött is van még némi tűréshatás, viszont a Nicole hurrikán okozta széllökések elérték a 160 kilométer/órát is. A mérnökök jelenleg a keletkezett károk mértékét vizsgálják, illetve azt próbálják meghatározni, hogy biztonságos-e így a jövőhéten esedékes kilövés.

„Elképzelem, milyen erőfeszítéseket kell majd tenni, hogy újra elvégezzék a szerkezeti elemzést, és mindenkit meggyőzzenek, hogy írják alá a szerződést a repüléshez, ha a rakéta túl nagy szélnek volt kitéve. Mozgalmas hetek elé néznek a NASA szerkezeti mérnökei”

— írta egy Twitter-bejegyzésben Phil Metzger, a NASA egykori mérnöke.

Mindent összegezve tehát kétséges, hogy a tervezett kilövés megvalósul-e a kijelölt időpontban, vagy ismét halasztani kell. Ha a küldetést megint eltolják, az több milliárd dollár veszteséget jelenthet az űrközpontnak.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism