Írországi felvétel villámlásról, illusztráció.

23 karátos arany borít egy időjárás-állomást, de nem esztétikai okokból

Az éghajlati válság fontosságát hangsúlyozza az ausztriai Bad Gasteinben található, arannyal beborított időjárás-állomás.

A hét méter magas mérőeszközt Iwo Borkowicz szobrász tervezte és „csomagolta" 23 karátos aranyba, de nem esztétikai okokból, hanem figyelmeztetésképpen, hogy kiemelje az éghajlatváltozás fontosságát és a jelenleg is zajló klímaválságot, írja a Designboom. Borkowicz Hógarancia nevű szobra világszerte több mint 250 000 meteorológiai állomás hálózatához kapcsolódik, és adatokat szolgáltat egy nyílt forráskódú meteorológiai adatbázisba, ezzel segítve a felhasználókat és a tudósokat az éghajlat jobb megértésében. Emellett az alkotás élőben közvetíti az időjárási adatokat ezen az oldalon.

A szobor meteorológiai érzékelőkből van felszerelve, melyek nyomon követik a szél sebességét és irányát, az UV sugárzást, a LUX szintet, a hőmérsékletet, a csapadékot, a páratartalmat és a légnyomást. Tetején egy, az ember által kipusztított állatfajok jelképeként is ismert dodót formázó szélkakas ül. A szélirányok jelölésére használt szélrózsát az éghajlati válságról hírhedten tudomást nem vevő szervezetek emblémáiból kinyert betűk jelzik. Az északot jelölő „n" például a Nestle-re, a nyugati „w" a Walmartra, a keleti „e" az Exonmobile-ra, míg a délt jelölő „s" a Pis-re, a Jog és Igazságosság lengyelországi konzervatív politikai pártjára utal.

A szobron találni azért pozitív szimbólumokat is, például egy szélérzékelő másolatának formájában, melyet alpinisták és tudósok szereltek fel az Everestre 2020 -ban. Ez az emberi motiváció és az ellenálló képesség tiszteletét való elismerést jelzi az éghajlati válság kezelésében.