II. Erzsébet királynő

Hogyan gyászolja Anglia hivatalosan a királynőt?

A brit kormány a palotával együttműködve már évtizedekkel ezelőtt kidolgozott egy vészhelyzeti tervet arra az esetre, ha a királynő elhunyna. Ezt London Bridge hadműveletnek nevezték el. Alábbi cikkünkben ennek a részleteit írtuk le, vagyis, hogy miként gyászolja Anglia II. Erzsébetet.


A tervezés alatt számos lehetőséget felvázoltak a királynő halálával kapcsolatban, így pontos iránymutatást ad arra, hogy mire számíthat a világ a következő hetekben. A Politico Europe által tavaly kiszivárogtatott tervek szerint a temetésre 10 nap múlva kerül sor.

II. Erzsébet királynő holttestét vonattal szállítják majd a balmorali kastélyból a Buckingham-palotába. Ezt követően nemzeti néma csendet tartanak majd, valamint egy megemlékezést a Szent Pál-székesegyházban, ahol júniusban még nemzeti hálaadó misén tisztelegtek az uralkodónő előtt.

Károly walesi herceg innentől III. Károly király néven veszi át anyja után a trónt, habár a hivatalos megkoronázására csak jóval a gyászidőszak vége után kerül majd sor. Természetesen más királyi személyek is új titulust kapnak, például Vilmos herceg és Katalin hercegné is.

Az új címüket egy korábbi cikkünkből lehet megtudni.

Károly király új miniszterelnökével, Liz Trussal való első találkozása után az előírtak szerint beszédet intézett a nemzethez a televízióban. Az eset utáni 10 napban — vagyis a temetésig — vonattal járja az Egyesült Királyságot, hogy különböző közösségeknél gyászoljon.

Jövőhéten a koporsó nyilvános körmenetben utazik a Buckingham-palotából a Westminster-palotába, ahol a királynő — a Vanity Fair cikkében leírtak alapján — három napig fog díszfeküdni. Ezalatt a kormányhivatalok szerte a megyében a temetésre készülnek, amelyet a Westminster-apátságban tartanak majd, délben pedig kétperces néma csenddel tisztelegnek az egész országban.

Nyitókép: Getty