Sötét szobában ülő lány

Januári mélabúban szenvedsz? 10 tipp, hogyan lábalj ki belőle

Nagy valószínűséggel sokan mondják azt, hogy a január az év legnyomasztóbb hónapja. Véget ért az ünnepi időszak, a téli szünet és még hideg is van, nem beszélve a korai sötétedésről és a koronavírus ötödik hullámáról. Fogy az energiánk, és már nagyon várjuk a tavaszt, ami azonban még egy kicsit odébb van. Cikkünkben adunk néhány tippet, hogyan másszunk ki a januári lehangoltságból.

Mély levegő

Könnyen növelhetjük a szerotonin szintünket, ha jól begyakoroljuk a mély hasi légzést. Ha mély lélegzetet veszünk közvetlenül az alsó hasunkba, a pulzusszámunk kissé felgyorsul, majd a lassú, ütemes kilégzéskor lelassul. Öt-hatszor ismételjük meg a folyamatot, és erősen koncentrájunk a lélegzetvételünkre, kizárva a külvilágot, olvasható a Vogue cikkében.

Ennek következtében a pulzusunk és a légzésönk szinkronba kerül, jelezve az agynak, hogy olyan, a jó közérzetért felelős hormonokat szabadítson fel, mint a szerotonin, dopamin, oxitocin és endorfin, amelyek mindegyike természetes nyugtató és kiegyensúlyozó hatású.

Használjuk ki a napsütést

Télen minden pillanatát ki kell használni a napsütésnek. Nyissuk ki az ablakokat vagy tegyünk egy nagy sétát a szabadban, amikor csak lehetőségünk engedi.

Természet a otthonunkban

A Bristol Egyetem és a University College London kutatói egy barátságos baktériumot fedeztek fel a növényi talajban (Mycobacterium Vaccae), amely beindítja a szerotonin felszabadulását. Tehát a beltéri és kültéri növények nem csak jól néznek ki, de a depresszió tüneteit is enyhíthetik, így irány növényeket vásárolni!

Jutamazzuk meg magunkat

Az agyunk rendkívül jól reagál a jutalmakra, ez még egy ok arra, hogy megajándékozzuk magunkat valamivel. Legyen szó arról, hogy befejeztünk egy nagyobb munkát, hogy levizsgáztunk vagy hogy kitakarítottuk a lakást, kényeztessük magunkat valamilyen ajándékkal, legyen az egy masszázs, egy jó film vagy egy koncert.

Adjunk hálát

Időnként, amikor rosszul érezzük magunkat, kicsit próbáljunk arra gondolni, milyen jó dolgok vesznek körül minket és adjunk ezeknek hálát. A hálának bizonyítottan idegi hatásai vannak az agyban. Minden este, lefejkvés előtt írjunk fel (lehetőleg kézírással) öt olyan dolgot, amiért hálásak vagyunk.

Mozgás, mozgás, mozgás

A rövidebb nappalok és az otthoni munka miatt sokan jóvalkevesebbet mozgunk a megszokottnál. Emiatt gyengének és letargikusnak érezhetjük magunkat, ami hozzájárulhat a folyamatos melankóliához. Az egyik tipp ennek kezelésére a testmozgás, amely segít az endorfinok felszabadításában, és hozzájárul a jobb hangulathoz és jólléthez. Nem kell maratont futnunk, de napi félóra sokat dobhat a hogylétünkön.

Társaság

Az otthoni munkavégzés miatt elkerülhetetlenül elszigeteltebbnek érezzük magunkat. Nemcsak a munkatársaink hiányoznak, hanem a naponta előforduló ad hoc interakciók is. Ennek ellensúlyozására minden nap töltsünk egy kis időt a kollégákkal online. Kávézzunk közösen a Zoom-on keresztül vagy ha tehetjük, találkozzunk velük személyesen.

Próbáljunk ki valami újat

A változatosság nagyszerű módja annak, hogy oldjuk a mindennapi élet zűrzavarát, különösen az otthoni munka során. Tanuljunk új dolgokat, jelentkezzünk valamilyen tanfolyamra vagy csak próbáljunk ki egy új receptet vagy edzésprogramot.

Lazítsunk

A testet ellazító tevékenységek, mint például a forró fürdők, a masszázs és a jóga, felszabadíthatják a testben rekedt feszültséget. Ha ez nem elég, próbáljuk ki a meditációt vagy a relaxációt.

Kérjük szakember segítségét

Ha a dolgok kikerülnek az irányításunk alól, mindig van lehetőség szakember segítségét kérni tanácsadás, terápia, gyógyszeres kezelés vagy ezek kombinációjának formájában. Ne habozzunk segítséget kérni, ha úgy érezzük, túlterheltek vagyunk és útmutatásra van szükségünk.

Nyitókép: Unsplash / Ben Blennerhassett