Kék szobamérleg narancssárga háttéren

Megtalálhatták a kalóriaégetés felgyorsításának módját

Sokak számára nem könnyű a fogyás, de úgy tűnik, van, ami felgyorsíthatja azt.

Egy új, egerekkel végzett tanulmányban a kutatók olyan hormonjelátviteli útvonalat találtak elmondásuk szerint, amely segíthet a könnyebb kalóriaégetésben. A jelzési utak olyanok, mint a testben zajló biokémiai láncreakciók, és bizonyos kiváltó tényezők (például gyógyszerek) hatásokhoz (például fogyáshoz) vezetnek.

A kutatásban a hormonnövekedési differenciálódási faktor 15 (GDF15) megakadályozta, hogy az egerek automatikusan csökkentsék energiafelhasználásukat, ha kevesebbet ettek, felgyorsítva ezzel egy másik anyagcsere-folyamatot az izmaikban.

„Felfedeztük, hogy az egerekben a GDF15 blokkolja az anyagcsere lelassulását, amely a diéta során fellép azáltal, hogy felpörgeti a kalcium hiábavaló körforgását az izmokban”

– mondja Gregory Steinberg, a kanadai McMaster Egyetem orvostudósa.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a GDF15 és a kapcsolódó receptor GFRAL befolyásolja az egerek által fogyasztott táplálék mennyiségét. A kutatók most úgy gondolják, hogy hosszú távon segíthet a súlycsökkentésben, és elsősorban a fogyókúrában.

Bár a kutatásnak azt is be kell mutatnia, hogy a GDF15 természetesen ugyanúgy működik emberekben is, de a korai eredmények ígéretesek.

Mivel az elhízás 2030-ra világszerte közel 1 milliárd embert érint majd, amely más problémákhoz, például a 2-es típusú cukorbetegséghez is hozzájárul, egyértelmű, hogy új stratégiákra van szükség ahhoz, hogy a bolygó lakosságának nagyobb részét egészséges testsúlyra csökkentsük.

Steinberg szerint tanulmányuk rávilágít arra, hogy a GDF15 hormon nemcsak a zsíros ételek iránti vágyat csökkenti, hanem egyidejűleg fokozza az energiaégetést az izmokban.

Potenciálisan a GDF15 a meglévő gyógyszerekkel kombinálva használható olyan étvágycsökkentő kezelések létrehozására, amelyek hatékonyabbak, vagy olyan emberek számára hasznosak, akik nem értek el sok sikert a hagyományos diétás megközelítésekkel.

A tudósok még mindig nem értik teljesen, miért működik néhányunknál a fogyókúra, másoknál miért nem. Számos hozzájáruló tényező van, mind az egyén, mind az egyéni étrend tekintetében; a jelátviteli útvonalak jobb ismerete, mint amilyen az itt vázolt, segíthet megválaszolni néhány megoldatlan kérdést.

A GDF15-öt a szervezet természetesen termeli, különösen a májban és a vesében, és tudjuk, hogy a termelése a terhesség alatt is megnövekszik – a hormont a reggeli rosszulléttel hozták összefüggésbe. A jövőbeli kutatásoknak meg kell vizsgálniuk a lehetséges mellékhatásokat és a kapcsolódó kezelések lehetséges előnyeit.

„A jövőbeli tanulmányok, amelyek a GDF15-GFRAL jelátvitel, az izomkalcium-ciklus és az energiafelhasználás közötti összefüggéseket vizsgálják az emberekben a fogyás előtt és után, fontosak lesznek annak érdekében, hogy tovább lássák ennek az útvonalnak az adaptív termogenezisben való terápiás potenciálját" - írják a kutatók publikált tanulmányukban.”