Egy új tanulmány szerint, a kávéfogyasztók tovább élnek, nem kávézó társaiknál

Egy új tanulmány szerint, a kávéfogyasztók tovább élnek, nem kávézó társaiknál

A kávé lehet a hosszú élet titka?


A kávé élénkítő hatását egy legenda szerint egy Kaldi nevű etióp kecskepásztor fedezte fel a kilencedik században. Hitelesebb beszámolók szerint a kávéfogyasztás a 15. században kezdődött az Arab-félszigeten. De ez az írás most kevésbé a kávéról, inkább a kávéfogyasztóról szól.

Ugyanis a kávéfogyasztók a kutatások szerint „tovább élnek”, mint nem fogyasztó társaik. A legújabb tanulmány szerint két-három csésze kávé − őrölt, instant, koffeinmentes − fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és így hosszabb életet eredményezhet.

A tanulmány a European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban jelent meg, szerzője Prof. Peter Kistler, a Baker Heart and Diabetes Institute szerzője.

Közel 450 ezer 40 és 69 év közötti személy töltött ki egy kérdőívet, akiket aztán 12 és fél évig követtek nyomon.

Feltehetően a nyomon követés első kérdése az volt: élsz-e még? Azt találták, hogy 27 809-en (6,2%) haltak meg ebben az időszakban. Napi két-három csésze kávé fogyasztása 27%-kal, 14%-kal és 11%-kal kisebb valószínűséggel járt együtt a halálozással a vizsgálat időtartama alatt az őrölt, a koffeinmentes és az instant kávé esetében, mint a nem kávézók esetében.

A professzor úgy véli, sok más biológiai összetevő közül a sokszor bűnösnek kikiáltott koffein a felelős a kávéfogyasztás, a szív- és érrendszeri betegségek és a túlélés közötti pozitív kapcsolatért.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a szerény mennyiségű kávéfogyasztásról nem kell lemondani, hiszen akár szívbarát is lehet" – mondta Kistler.

(Science Alert)