tálakkal teli asztal körül ülnek négyen és nevetnek

Szereted ezt az élelmiszert? – akkor nagy valószínűséggel extrovertált vagy

Összefüggés lehet a személyiséged típusa és az étrended között? Egy új tanulmány eredményeiből az derült ki például, hogy a több hús fogyasztása az extrovertáltság jele.


Ezzel szemben a vegetáriánusok és vegánok nagyobb valószínűséggel introvertált személyiségtípusok. A vegetáriánusok általában karcsúbbak is, mint húsevő társaik – írja a Psy Blog. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az állati eredetű élelmiszerek kerülése csökkenti a zsír- és cukorbevitelt.

Dr. Veronica Witte, a tanulmány társszerzője azt mondja, nem tudja pontosan, hogy a vegetáriánusok miért hajlamosabbak introvertáltabbak lenni:

Lehet, hogy azért, mert az introvertáltabb emberek hajlamosabbak a korlátozóbb étkezési szokásokra, de az ok az is lehet, hogy étkezési szokásaik miatt társadalmilag jobban elkülönülnek a többiektől.

A következtetések egy 8943 németországi ember bevonásával végzett vizsgálatból származnak, akiket más mérések mellett személyiségtesztnek is alávetettek. A kutatók eredetileg arra számítottak, hogy kapcsolatot találnak az étrend és a neuroticizmus között, de nem találtak.

egy itallal \u00e9s \u00e9tellel teli asztal k\u00f6r\u00fcl \u00fcl egy vid\u00e1m t\u00e1rsas\u00e1g a napf\u00e9nyben, napszem\u00fcvegben

Fotó: Shutterstock


A korábbi elemzések azt találták, hogy a neurotikusabb emberek általában nagyobb valószínűséggel kerülnek bizonyos élelmiszercsoportokat és korlátozóbb magatartást tanúsítanak. Mi itt kizárólag az állati termékek kerülésére összpontosítottunk, ebben nem találtunk összefüggést.

– tette hozzá Dr. Witte.

A neurotikus emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek depressziótól és szorongástól. Egyes kutatások szerint pedig a növényi alapú étrend összefügg a depresszióval. A mostani vizsgálatban azonban erre sem volt bizonyíték.

Dr. Witte szerint a vizsgálatok ilyen szempontból nem voltak túl eredményesek. Lehetséges, hogy a korábbi elemzésekben más tényezők elhomályosították az eredményeket, beleértve a BMI-t vagy a feltűnő személyiségjegyeket, amelyek összefüggésbe hozhatók a depresszióval.

A vegetáriánusok és vegánok alacsonyabb testsúlya kevésbé rejtélyes. Evelyn Medawar, a tanulmány első szerzője elmondta:

A zsírban és cukorban gazdag termékek különösen hizlalnak. Serkentik az étvágyat és késleltetik a jóllakottság érzését. Ha kerüljük az állati eredetű élelmiszereket, átlagosan kevesebb ilyen terméket fogyasztunk. A túlnyomórészt növényi eredetű ételeket fogyasztó emberek ezért kevesebb energiát vehetnek fel.

Nyitókép: Shutterstock