
Így szeletelj: a késfogás 4 módja, amivel megkönnyíted a dolgod a konyhában
Ahogy a bűnüldözéshez az első lépés a köpeny felvétele, úgy a tökéletes vágás első lépése a kés helyes tartása. Te hogy állsz ezzel a gyakorlatban?
Két alapvető fogás létezik, amiket valószínűleg te is ismersz: a markolat fogása és a penge fogása. Ha eddig csak a markolatfogást használtad, bátran próbáld ki a másikat is − lehet, hogy a vágási technikád jelentősen javulni fog.
1. A fogantyú markolása
Fotó: Shutterstock
Ennél a fogásnál a kezed teljesen a nyél mögött van, a markolaton lévő boleró (az a terület, ahol a fém a nyéllel találkozik) mögött. Ezt általában a kezdő szakácsok, vagy a kivételesen kicsi kezű szakácsok használják. Kényelmes, de csak korlátozott irányítást biztosít a precíziós vágó munkák során.
2. A penge fogása
Fotó: Shutterstock
A pengés fogást a tapasztaltabb szakácsok részesítik előnyben. A hüvelyk- és mutatóujj itt a boleró előtt, közvetlenül a pengén nyugszik. Bár kicsit ijesztő, de sokkal jobb irányítási lehetőséget és egyensúlyt biztosít. A fogás kényelmetlen lehet az olcsóbb bélyegzett késeknél, amelyeknek nincs bolerója.
3. Karmozás
Fotó: Shutterstock
Az ételek vágásakor mindig helyezd őket stabil helyzetbe, lehetőleg úgy, hogy a vágási felület laposan a vágódeszkához simuljon. A szabad kezeddel vezesd a kés pengéjét az ételhez. Védd az ujjbegyeket azzal, hogy befelé görbíted őket, és ily módon vezeted rajtuk a kést.
4. Finomra aprítás
A finomra aprításhoz a szabad kezed használd. Helyezd a kés hegyét a vágódeszkára, és szabad kezeddel tartsd a helyén. A pengét ringasd fel-le, hogy a fűszernövényeket (vagy bármi mást) finomra aprítsd.
Forrás: seriouseats
Nyitókép: Shutterstock