Eldobható orvosi higiéniai maszkok kék háttéren

Új koronavírus tünetekkel bővült a hivatalos lista

További kilenc tünetet ismertek el hivatalosan, és vettek fel az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) listájára.

A COVID-19 újonnan felvett jelei között olyan tünetek szerepelnek, mint a torokfájás, a tartós fáradtság és a fejfájás, és a koronavírus két új változata, a deltakron és Stealth omikron világszerte tovább növekszik. Csak ezen a héten a koronavírus-fertőzöttség szintje új csúcsot ért el az Egyesült Királyságban, ahol jelenleg mintegy ötmillióan lehetnek fertőzöttek.

Az új, megerősített tünetekről szóló hírek néhány nappal azután érkeztek, hogy az Egyesült Királyság kormánya megszüntette az ingyenes tesztelést és egyesek attól tartanak, hogy a tesztek olyan sokba fognak kerülni, hogy az alacsonyabb jövedelmű családok és egyének nem fogják tudni megfizetni azt.

Az NHS honlapján - a „klasszikus három" koronavírus-tünet, azaz a láz, az új és tartós köhögés, valamint az ízlelés vagy szaglás elvesztése vagy megváltozása mellett most már kilenc másik tünet is van, amely a fertőzésre utalhat.

Ezek a következők:

  • Légszomj
  • Fáradtság vagy kimerültség érzése
  • Fájó test
  • Fejfájás
  • Torokfájás
  • Eldugult vagy folyó orr
  • Étvágytalanság
  • Hasmenés
  • Rosszullét

Az NHS honlapja figyelmeztet, hogy a tünetek mind hasonlóak a megfázás vagy az influenza tüneteihez, ezért legyünk különösen óvatosak.

„A tünetek nagyon hasonlítanak más betegségek, például a megfázás és az influenza tüneteihez”

– írják.

Míg más szervezetek, például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már évekkel ezelőtt kibővítette a tünetek eredeti listáját, az NHS-t azért érte támadás, mert a hivatalos tünetlistáját csak három elemnél hagyta. Hogy miért, az továbbra sem világos.

Tim Spector professzor, a Zoe Covid-19 tünetkövető alkalmazáson dolgozó egyik vezető tudós a Twitteren ezt írta:

„A koronavírus (Covid-19) NHS hivatalos fő tünetei 2 év lobbizás és a Zoe app felhasználói inputja után végre megváltoztak – hurrá! Kár, hogy rossz a sorrend – de ez egy kezdet és segíthet a fertőzések csökkentésében. Köszönjük ZOE naplózók!".

Korábban Spector nemtetszésének adott hangot a tünetek rövid listájával kapcsolatban, és megosztotta aggodalmát a kormány „elutasítása" miatt, hogy „a tünetek szélesebb körét" határozza meg.

Elmondása szerint több tünet megerősítésének elmaradása csak magasabb fertőzési arányhoz vezet, mivel azok, akiknek potenciálisan szükségük lenne az önelkülönítésre, nem biztos, hogy tisztában vannak vele, hogy szükségük van rá.

„A kormány elutasítása a tünetek széles skálájának felismerésére, valamint lemondani az izolálási tanácsokról és vizsgálatokról, valószínűleg a ma tapasztalható hihetetlen számú megbetegedések hátterében áll. Sokan már nem izolálódnak, amikor tüneteik vannak, vagy azért, mert úgy érzik, hogy már nem kell, vagy azért, mert ők vagy a munkáltatóik még mindig nem ismerik fel az olyan tüneteket, mint az orrfolyás vagy a torokfájás, Covidnak”

– fogalmazott márciusban.

Nyitókép: Shutterstock / beton studio