Károly király

Ezt árulja el Károly király koronázási öltözéke az uralkodási stílusáról

Károly király ünnepélyes koronázására május hatodikán kerül majd sor. Az új uralkodó számos változtatást eszközöl az esemény menetében, melyek mindegyike a modernizálás jegyében történik. Ezek közé tartozik a hagyományos koronázási öltözék elhagyása is.


Az Egyesült Királyság történelmében minden király és királynő hagyományos ruhákban lett megkoronázva. Többek között selyemharisnyát és nadrágot, bársonyból, selyemből, damasztból és hermelinből készült pazar köntösöket, valamint gazdagon hímzett ruhákat viseltek a ceremónián. Ezzel a szokással kapcsolatban eddig egyetlen uralkodó sem szállt vitába.

Károly király viszont inkább a katonai egyenruhájában szeretne a birodalma élére állni. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő 2022 szeptemberében történt halála után lépett trónra. Azóta folyamatosan szervezés alatt áll a koronázása, melyben Vilmos herceg is nagy szerepet vállal.

Az esemény menetében már számos módosítást eszközöltek. Többek között a szertatás idejét és a vendéglistát is lerövidítették. Emellett, bár a király az anglikán egyházra esküszik majd fel, eltérő vallások képviselői is meghívást kapnak a ceremóniára. Ennek oka, hogy egy olyan királyság élére akar állni, ami elfogadja a különböző vallási irányzatokat.

A további változtatásokkal kapcsolatban itt lehet részleteket olvasni.

Károly az öltözködési szokásokkal is szembemegy majd a koronázásán. A vendégeknek megengedi, hogy a nehéz és meleg — egyben régiesnek és elavultnak vélt — palástok helyett öltönyben, vagy valamilyen ünnepélyes öltözékben vegyenek részt.

Erzs\u00e9bet kir\u00e1lyn\u0151 koron\u00e1z\u00e1sa

Fotó: Getty

Maga a központi személy a katonai egyenruháját hordja majd, ezzel is jelezve, hogy bár a régi hagyományok megtartását szem előtt tartja, viszont egy áttekinthetőbb, modernebb gondolkodású uralkodási módot szeretne képviselni. Az Independent cikkében így idézték Marian Kwei sztájliszt és divattanácsadó szavait:

„Márkaépítési szempontból a Buckingham-palota azt próbálja kommunikálni, hogy a monarchia egy előre gondolkodó, alkalmazkodó intézmény, amely felismeri, hogy a mi időnk más, és egy olyan korszak, amelyet a megközelíthetőség és elkötelezettség jellemez.

Logikus, hogy egy olyan korban, amelyet a beszélgetést elindító közösségi és digitális médiamódok és trendek dokumentálnak, a monarchia olyan intézményként jelenjen meg újra, amely megközelíthető és a kornak megfelelő.”

A koronázási öltözék fontos részei a palástok, melyek történelmi jelentőséggel bírnak. Egyelőre nem tudni, hogy Károly viseli-e majd az általában megkövetelt összes köntöst. Az is elképzelhető, hogy külön neki készíttetett darabokat ölt majd magára.

Azt viszont már kijelentette, hogy nem fog többször átöltözni az esemény ideje alatt, ahogy azt korábban anyja is tette.

Nyitókép: Getty