Fiatal nő rózsaszín pulcsiban egy malacperselyt tart a kezében

Miért a nőket érinti főként a krometofóbia?

A krometofóbia leegyszerűsítve a pénztől való félelem, rettegés. Persze ennél sokkal bonyolultabb fóbiáról beszélünk, és kutatások bizonyították azt is, hogy jóval több nőt érint a kérdés, mint azt gondoltuk.


Nem mered megnézni az egyenlegedet egy-egy fizetés, vagy pénzfelvétel után? Már előre aggódsz a számlák befizetésétől? Leizzadsz, ha étteremben a pincér a számlával közelít? Ha magadra ismersz ezekkel a szituációkkal, akkor valószínűleg krometofóbia, azaz a pénztől való félelem áll fent nálad.

Ha nőként tapasztalod ezeket magadon, akkor megnyugtatlak: nem vagy egyedül!

Pete Ridley, a Car Finance Saver autófinanszírozási összehasonlító oldal pénzügyi szakértője szerint a krometofóbia, vagyis a pénzzel való szembesüléstől való félelem különböző tényezőkre vezethető vissza, amelyek aránytalanul nagy mértékben érintik a nőket. Szuper hír, igaz?

Pete szerint a hagyományos nemi szerepek arra edzették a nőket, hogy azt higgyék, nem képzettek vagy nem felelősek a pénz kezeléséért, ami szorongást és a pénzügyi feladatok elkerülését eredményezi.

„Tanulmányok kimutatták, hogy a nők pénzügyi műveltségi szintje általában alacsonyabb, mint a férfiaké”

– jegyezte meg.

„Ez a különbség a pénzügyi döntések meghozatalában való bizalomhiányhoz vezethet, ami viszont szorongást okozhat a pénzzel való foglalkozás körül. A nemek közötti bérszakadék pedig szintén hozzájárulhat a kromofóbiához, mivel a nők nagyobb pénzügyi feszültséget érezhetnek, és elkerülhetik a pénzügyeikkel való szembetekintést, mivel attól tartanak, hogy nem lesz elég pénzük, vagy pénzügyileg instabillá válnak.”

Mit tehetünk a krometofóbia ellen?

Íme néhány gyors módszer a pénzügyi félelmek leküzdésére!

Fejleszd magad:

A pénzügyi műveltség javítása tanfolyamokon való részvétel, workshopok látogatása vagy személyes pénzügyekről szóló könyvek olvasása segíthet abban, hogy magabiztosabbak legyünk a pénzkezelésben.

Nyílt párbeszéd:

A pénzről szóló nyílt beszélgetések kezdeményezése partnerekkel, barátokkal vagy családtagokkal segíthet normalizálni a pénzügyi vitákat, és csökkentheti a téma körüli szorongást.

Pénzügyi célok kitűzése:

Az egyértelmű pénzügyi célok meghatározása és az ezek elérésére vonatkozó terv elkészítése segíthet kontroll érzést biztosítani és ezáltal csökkentheti a pénzzel kapcsolatos szorongást.

Szakmai segítség kérése:

Egy pénzügyi szorongásra szakosodott pénzügyi tanácsadóval vagy terapeutával való konzultáció személyre szabott útmutatást és támogatást nyújthat a krometofóbia leküzdéséhez.

„Ne feledjük, hogy nagyon fontos, hogy empátiával és megértéssel közelítsük meg ezt a kérdést, mivel a krometofóbia kialakulásához hozzájáruló tényezők mélyen gyökerezőek lehetnek, és komoly kihívást jelenthet a leküzdésük. A nyílt párbeszéd ösztönzése és a nők támogatása a pénzügyi önállóság felé vezető úton segíthet megtörni a krómfóbia körforgását”

– tette hozzá Pete.

Nyitókép: Shutterstock

(Glamour)