Irodájában ülő nő hátfájással küzd

Más kapcsolat áll a gyulladás és a krónikus hátfájás között, mint eddig hittük

A gyulladás a fájdalom egyik fő összetevője. A korai gyulladásos reakciók azonban védelmet nyújthatnak az akut fájdalom krónikussá válása ellen, derül ki egy érdekes tanulmányból, amelyet közel 100 derékfájós beteg bevonásával végeztek.

Első pillantásra a tartós fájdalom egérmodelljeit és a fájdalomcsillapítók használatának populációs szintű elemzését is magában foglaló tanulmány látszólag ellentmond a rengeteg bizonyítéknak, amely arra utal, hogy a gyulladás a széles körben elterjedt krónikus fájdalom mozgatórugója.

A tanulmány azonban az akut gyulladásra összpontosít, az immunsejtek első hullámára, amelyet a neutrofilek, a fehérvérsejtek egy típusa vezet, amelyet a sérült szövetekbe telepítenek.

A kanadai McGill Egyetem számítógépes biológusa, Marc Parisien által vezetett tanulmány rámutat arra a szerepre, amelyet a gyulladás játszik az akut fájdalom tartós krónikus fájdalommá (ez utóbbi hat hónapig vagy tovább tart) történő átalakulásában.

Annak ellenére, hogy a gyulladáscsökkentő gyógyszerek azonnali fájdalomcsillapítást jelentenek, amelyek a fájdalomkezelés jelenlegi alappillérei, az eredmények arra is utalnak, hogy ezek a gyógyszerek kontraproduktívak lehetnek a hosszú távú eredmények szempontjából a deréktáji fájdalmakkal küzdők számára. Hosszabb, változatosabb vizsgálatokra van azonban szükség, mivel ez a tanulmány csak három hónapig követte a résztvevőket (mind fehér felnőttek).

„A társadalmi, pszichológiai és genetikai tényezők, valamint a krónikus [derékfájással] összefüggő agyi folyamatok megértésében elért előrelépések ellenére nagyon keveset értünk az akut fájdalom krónikussá válásának hátterében álló molekuláris mechanizmusokból, amelyek hatékonyabb fájdalomcsillapítási stratégiákhoz vezethetnek”

– idézi Parisien és munkatársai tanulmányát a ScienceAlert.

Nyilvánvaló, hogy a jobb fájdalomcsillapítás iránti globális igény óriási. Az alacsony derékfájás az összes krónikus betegség közül a rokkantsággal megélt évek számát tekintve a legmagasabb helyen áll, amelyet a fejfájás és a depresszió követ.

Kezeléséhez azt is jobban meg kell értenünk, hogyan alakul ki kezdetben a krónikus fájdalom, és miért marad meg másoknál krónikus fájdalomként az akut fájdalom, amely egyes betegeknél megszűnik.

Technikailag az akut fájdalom olyan éles, hirtelen fellépő fájdalom, amely három hónapnál rövidebb ideig tart. A hosszan tartó krónikus fájdalom a szervezet immun- és idegrendszere közötti összetett kölcsönhatáson alapul, és számos formában jelentkezhet: autoimmun betegségek, például reumatoid artritisz, és mozgásszervi betegségek, például hátfájás.

Az új tanulmányban Parisien és munkatársai 98 akut derékfájásban szenvedő beteg immunsejtjeinek génexpressziós szintjét vizsgálták, összehasonlítva azon betegek adatait, akiknek fájdalma három hónap után megszűnt, azokéval, akiknek fájdalma továbbra is fennállt.

A tanulmány megállapította, hogy azoknál az embereknél, akiknél az akut derékfájás megszűnt, nagyon aktív gyulladásos reakciókat váltottak ki a neutrofilek. Az immunsejtjeikben több ezer gén dinamikus változását figyelték meg, de a tartós fájdalomtól szenvedő embereknél nem.

Ezek az akut és valószínűleg protektív gyulladásos válaszok rövid ideig tartanak, valószínűleg ez a fő oka annak, hogy korábban figyelmen kívül hagyták őket, írják Parisienék. Hozzáteszik azonban, hogy elemzésükből hiányoztak azok a kontrollszemélyek, akik eleve nem tapasztaltak fájdalmat.


Az egereken végzett vizsgálatokban a gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel végzett korai kezelés meghosszabbította a fájdalmat, annak ellenére, hogy rövid távon enyhítette azt, míg a gyulladásra nem ható fájdalomcsillapítók, például a lidokain esetében nem volt ilyen hatás.

Más kísérletek során a neutrofilekből kiürített egereknél hosszabb ideig tartott a fájdalomjelek feloldása, míg a neutrofilekkel vagy a neutrofilek által termelt fehérjékkel injektált egereknél nem alakult ki hosszan tartó fájdalom, amikor gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel kezelték őket.

De szinte magától értetődő, hogy az egerek csak durva modellek; ebben az esetben ezek az állatkísérletek mechanikus betekintést nyújtanak a fájdalomfolyamatokba.

A kutatócsoport a UK Biobank, egy nagy népességszintű adatbázis adatait felhasználva elemezte az alacsony hátfájásban szenvedő emberek fájdalomcsillapító-használatát is. Azt találták, hogy azoknál az embereknél, akik nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID), például ibuprofent és aszpirint használtak, 1,76-szor nagyobb volt a kockázata annak, hogy 2-6 évvel később hátfájásról számolnak be, mint azoknál, akik fájdalomcsillapító, de nem gyulladáscsökkentő gyógyszereket, például paracetamolt szedtek.

Az adatok nem rögzítették a fájdalom intenzitását vagy a pszichológiai stresszt, a krónikus fájdalom kialakulásának két fő kockázati tényezőjét. Ennek ellenére a kutatók az elemzés során figyelembe vették az életkort, a nemet és az etnikai hovatartozást, és amikor a pszichológiai stressz helyettesítőjeként az antidepresszánsok használatát is figyelembe vették, az eredmények nem változtak.

Összességében az eredmények alapján Parisien és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy a neutrofilek által szabályozott és a gyulladáscsökkentő gyógyszerek által gátolt akut gyulladásos válaszok állhatnak a fájdalom megoldásának hátterében, amely folyamat véleményük szerint károsodik azoknál az embereknél, akiknek a fájdalma krónikussá válik.

„Mindig úgy gondolunk a fájdalomra, mint valamilyen aktív patológiai folyamatra, ami velünk történik. De ha most megnézzük az adatokat, akkor ennek éppen az ellenkezőjét látjuk: ez egy aktív adaptációs folyamat, amely azokban az emberekben zajlik, akiknél a fájdalom megoldódik, és a krónikus fájdalom a hiánya.”

– mondja Luda Diatchenko, a McGill Egyetem fájdalomkutatója és a tanulmány szerzője a tanulmány eredményeit tárgyaló podcastban.

Bár ez a tanulmány néhány érdekes biológiai betekintést nyújt, a fájdalomcsillapítók csak egy részét képezik a fájdalomcsillapításnak, és a krónikus fájdalomnak sokféle típusa létezik.

Azok számára, akiknél sajnos krónikus derékfájás alakul ki, a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a tartós fájdalom kezelésének kulcsa a pszichoterápia, amely segíthet a fájdalom intenzitásának csökkentésében és a fizikai funkciók javításában, ha a fizikai gyógymódok mellett a fájdalom mentális aspektusait is kezeli.

Nyitókép: Shutterstock