
Súlyos következményekkel jár, ha így eszed a krumplit
Óvakodjunk a zöld burgonyagumó, vagy éretlen paradicsom fogyasztásától, a burgonyafélék családjába tartozó növények éretlen állapotban ugyanis mérgező solanint tartalmazhatnak − figyelmeztet a Haszon.
A csucsorfélék (Solanaceae) családjába tartozó növények számos méreganyagot tartalmaznak, melyek közül a legismertebb a solanin, egy idegméreg, amit e növények a baktériumok, gombák és a rovarok ellen termelnek. Különösen érdemes odafigyelnünk, amikor burgonyát, paradicsomot, paprikát, vagy padlizsánt fogyasztunk.
Burgonyánál a legveszélyesebbek a felszín közelében termők, melyek általában zöldes színűek, mivel ezek különösen erős védekezésre kényszerülnek, így több bennük a solanin is.
A gumó fény hatására zöldül be, ezzel solanintartalma a duplájára nőhet. A biztonság kedvéért a feldolgozás előtt érdemes a héjat vastagon lehámozni, és a rügyhelyeket kivágni, különösen decembertől. Akár egyetlen rügyező rész is veszélyes lehet!
Fotó: Shutterstock
A burgonyát tilos nyersen fogyasztani − különösen gyerekeknek −, inkább főzzük meg, de még jobb, ha 170 fok feletti hőmérsékleten megsütjük, mivel ez csökkenti igazán a solanin tartalmat − írja az Agrárszektor.
Szerencsére nem halálos méreg
Solanin mérgezés gyanúja (émelygés, hányás, hasmenés, gyomorfájás, szédülés, álmosság, láz) esetén haladéktalanul fordulj az orvosodhoz! Súlyosabb esetben akár bőrkiütések, idegrendszeri tünetek (zavartság, agyi ödéma, eszméletvesztés), keringési és légzési panaszok is jelentkezhetnek. A halálos mérgezés szerencsére nagyon ritkán fordul elő.
Másodvetés a krumplinál
A burgonyánál érdemes előre csíráztatni a kisebb méretű gumókat, majd ezután elvetni őket. Ha rendszeresen öntözzük őket, hamar ki is kelnek.
Nyitókép: Shutterstock