Kutya.

Mégis miért esznek füvet a kutyák? A válasz nagyon meglepő!

A kutyatartók jelentős része valószínűleg már találkozott azzal a jelenséggel, hogy a kiskedvence időnként füvet eszik. De pontosan mi az oka ennek?


Sokan úgy gondolják, hogy a kutyák akkor esznek füvet, ha fáj a gyomruk, mert azt hiszik, hogy a fű hánytatja az állatokat. Azonban nagyon úgy tűnik, hogy ez nem igaz: egy 12, naponta füvet fogyasztó kutyával végzett vizsgálat szerint kevés hányási epizód fordult elő, és azok, amelyek kialakultak, azután következtek be, hogy a kutya már evett valami mást is.

Egyéb elméletek szerint a kutyák azért esznek füvet, mert hashajtót akarnak, vagy mert ez biztosítja a nyersanyagot az étrendjükben.

Azonban a fentebb említett elméletekre gyakorlatilag semmilyen tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre.

Ez is érdekelhet: Kiderült, hogy mire nem alkalmas egyáltalán a kutya farok

A University of Adelaide kutatói érdekes módon egy sokkal egyszerűbb, mégis logikusnak tűnő választ adtak erre a kérdéskörre: lehet, hogy a kutyák unatkoznak, és a fű rágása valami elfoglaltságot jelent számukra. Sőt, bőven elképzelhető, hogy szeretik az ízét.

A szakemberek azonban azt javasolják, hogy a gazdik ne engedjék meg a kedvenceiknek, hogy füvet egyenek, és erre jó okuk van, ugyanis a növényzetet sokszor gyomirtó szerekkel kezelik.

A gyepre ható vegyszerek gyakran még 48 órával a kijuttatásuk után is kimutathatók, és olyan kutyák vizeletében is észrevették a készítményt, akik ilyen módon kezelt füvet fogyasztottak.

Sőt, egyes kutatások szerint összefüggés lehet a kutyák hólyagrákja és a gyomirtószereknek való kitettség között. Ennek okán a szakemberek azt javasolják, hogyha a saját kertedben is használtál ilyen szereket, akkor győződj meg róla, hogy a növényvédő szer teljesen kiszáradt, mielőtt a kutyát visszaengednéd a területre, és mindenképpen ellenőrizd a csomagoláson a megfelelő száradási időt.

Forrás: Science Alert

Kép: Shutterstock