green leaves on white background

9 népszerű szobanövény, ami mérgező a kutyáknak

Ez a kilenc szobanövény gyakran megtalálható az otthonokban, ám azoknak nagyon kell vigyázniuk vele, akik kutyát tartanak otthon. Még jobb, ha elajándékozzák, ugyanis erősen mérgezőek a kutyák számára, és nagy baj történhet, ha a játékos kedvű ebek megcsócsálják.

1. Lantlevelű fikusz

Évek óta az Instagram és a Pinterest sztárjai ezek a magasra növő, hatalmas levelű fikuszok. A levelei azonban ártalmasak a kutyáknak, ha megeszik őket: fájdalmas bőr- és/vagy gyomorpanaszokat is okozhat.

2. Filodendron

Még egy trendi résztvevő a mérgező listán. A filodendron igazából nem is egy növényt jelent, hanem trópusi növények egy egész családját: levelei sokféle színnel, mintával, lyukacsosan vagy lyuk nélkül is elérhetőek. Ezek is csak akkor okoznak bajt a kutyáknál, ha megeszik a levelet, szimplán az érintése még nem okoz semmilyen tünetet.

3. Zámia

A zámia azért rettentő népszerű, mert kevés fényt, kevés vizet, tehát összességében minimális gondoskodást igényel – nem is véletlen, hogy másnéven agglegénypálmának is nevezik. A benne lévő kalcium-oxalát azonban kutyákra és macskákra is veszélyes.

4. Aloe Vera

Következzen egy meglepő tétel! Az aloe verát eddig gyógyhatásáról ismertük – ami így is van, de sajnos csak az emberekre igaz. A benne lévő szaponin nemhogy nem gyógyítja meg a négylábúakat, de letargiát és hányást is okozhat.

5. Papagájvirág

A papagájvirág (másnéven straelizia) az egyik legkülönlegesebb trópusi virág, melynek nagy, mélyzöld levelei önmagukban is látványosak, virágai pedig kinyílás után egy trópusi madár díszes fejkoronájára emlékeztetnek, így vágott virágként is gyakran találkozhatunk vele. Érdekes módon épp a növény legszebb része, a narancssárga és kék színben pompázó virágok a legmérgezőbbek.

6. Buzogányvirág

Régóta népszerű típus az otthonokban, ugyanis könnyű gondoskodni róluk, ráadásul színben és méretben is rengetegféle változata létezik. Sajnos azonban mindegyik nagy mennyiségben tartalmazza a fentebb említett kalcium-oxalátot, ami miatt bajt hozhat kutyákra és macskákra is.

7. Japán cikász

Ahogy a nevéből is kitalálható, Japán trópusi részén őshonos ez a szúrós levelű pálmaféle. Lassan növekszik, a képen látottnál általában sokkal kisebb méretű verzióban kapható a kertészetekben. Különösen mérgező mind az emberek, mind az állatok számára, így sem kisgyerekeseknek, sem kisállatos gazdiknak nem ajánlott otthon nevelgetni ezt a fajtát.

8. Vitorlavirág

Annyira népszerű és elterjedt a vitorlavirág, hogy eszünkbe se jutott volna, hogy probléma lehet vele, de sajnos ez a kevés gondoskodást igénylő, mélyzöld levelű szépség is tartalmaz kalcium-oxalátot, így hányást és irritációt okoz a leveleket megcsócsáló kedvenceknél.

9. Alocasia

Az alocasia érdekes levelei mintha a dinoszauruszok korából maradtak volna itt. Kicsit kényes növények, könnyű őket elhervasztani, mégis a látványosságuk miatt sokan tartják otthon. A fentiekhez hasonlóan a benne lévő kalcium-oxalát miatt problémás a kisállatokra nézve.


Nyitókép: Annie Spratt/Unsplash