Itt főzték idén az ország legjobb pálinkáját
Az Agrárminisztérium 2014-ben indította el a Nemzeti Pálinkakiválósági Programot, melynek célja a pálinkafogyasztási kultúra magasabb szintre emelése. Az idén is díjazták az ország legjobb pálinkáját, melynek gálájára a napokban esett sor Budapesten.
Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiseriparáért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára is jelen volt a Nemzeti Pálinkakiválóság Program Díjátadó Gálaestjén – írja a Haszon magazin.
„Ha pálinkáról beszélünk, a kereskedelmi pálinkafőzdék munkájának köszönhetően ma már egy magas minőségű, igazi gasztronómiai különlegességre gondolhatunk, mely nemzetünk egyik kiemelkedő produktuma és hungarikumaink egyike”
– fogalmazott az államtitkár az ünnepségen.
Ezentúl azt is kiemelte, hogy mára már egy magas minőségű, igazi gasztronómiai különlegességgé vált a termék, mely nemzetünk egyik kiemelkedő produktuma.
Az idei Nemzeti Pálinkakiválóság Programot ősszel hirdették meg, 16 pálinkaház összesen 103 tétellel nevezett. Majd elmondta, hogy a számok is azt mutatják, hogy a pandémia, majd az orosz-ukrán háború okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére is egyre népszerűbb a program a kereskedelmi főzdék körében.
A szakmai zsűri véleménye alapján végül a 2022. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Programba nevezett termékek közül 13 Pálinkaház 67 tétele kapott minősítést. Ebből 49 tétel Pálinkakiválóság és 18 tétel TOP Pálinkakiválóság minősítést ért el.
A korábbi évekhez hasonlóan idén is kiválasztották a Top pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkáját. Az elismerő címet idén a Lunczer Pálinkaház, fürtös meggypálinka tétele kapta.
Ez egy olyan családi pálinkafőzde, amely a Dunkakanyarban fekvő, Kosd településen található, és a Nemzeti Pálinkakiválóság Program létrehozásának évében alakult. A díjazott párlat több éves magas színvonalon végzett munka, tanulás és kísérletezgetés eredménye.
Nyitókép: Shutterstock