Árverést

Lélegzetelállító gyémántot árvereznek el

A Sotheby's áprilisi aukcióján kerül kalapács alá a különlegesség.

A 15 karátos De Beers Cullinan Blue ékkövet egy tavaly a Dél-afrikai Köztársaságban található Cullinan bányában felfedezett kőből csiszolták. A Sotheby's aukciósház 48 millió dolláros rekordárat remél a „rendkívül ritka és egyedülálló” darabért, amely a legnagyobb élénkkék gyémánt, amelyet valaha aukción kínáltak, írja az Artnews.

A Sotheby’s arra számít, hogy a gyémántértékesítés felkelti a globális licitálók figyelmét, tekintettel annak ritkaságára és méretére.

„Az elmúlt években semmi hasonló kaliber nem jelent meg aukción”

– mondta Patti Wong, a Sotheby’s Asia elnöke.

2015-ben a Sotheby's genfi aukciója során rekordot döntött az árverésen valaha eladott legdrágább kék gyémánt tekintetében, amikor a Josephine Blue Moon néven ismert kő 48,5 millió dollárért kelt el.

A gyémánt a Sotheby’s New York-i galériáiban látható, majd Londonban, Dubajban, Szingapúrban, Sanghajban, Pekingben, Sencsenben és Tajpejben is megtekinthető lesz, mielőtt elérné végső állomását Hongkongban.

A kék gyémántok a világ legritkább kövei közé tartoznak. A szakértők hosszú évek óta bizonytalanok voltak abban, hogyan alakult ki a színük. A geológusok a kék színt a kövekben található, nem mindennapi bór nyomokban való jelenlétének tulajdonítják, amelyek kialakulása gyakran több száz millió évig tart, és gyakran a föld mélyén található.