egy vörös hajú nő megpuszilja a szürke macskáját

Szereted puszilgatni a házi kedvenced? Jobb, ha leszoksz róla

A háziállatokkal való kapcsolatunk drasztikusan megváltozott az elmúlt évtizedekben: jelenleg sokkal több háziállatot tartunk, mint valaha, és közelebb állnak hozzánk.


Miközben azonban a házikedvenceink számos mentális és fizikai egészségügyi előnnyel járnak, fertőző betegségeket is hordozhatnak, amelyek veszélyének mi is ki vagyunk téve, még ha a legtöbb ember számára a kockázat alacsony is. Ezért fontos, hogy megtegyük a szükséges óvintézkedéseket a fertőzések megelőzése érdekében − ezeket is összegyűjtöttük cikkünkben.

​Milyen betegségeket hordozhatnak a háziállatok?

Az állatokról emberre átterjedő fertőző betegségeket zoonózisoknak nevezik, és több mint 70 kórokozóról ismert, hogy átvihető az emberre is. Gyakran előfordulhat, hogy kedvencünkön egyáltalán nincsenek látható tünetek, ami megkönnyíti a fertőzés elkapását.

A zoonózisok közvetlenül is átvihetők, például nyállal, testnedvekkel és ürülékkel, vagy közvetve, például szennyezett alommal, talajjal, élelmiszerrel vagy vízzel.

A kutyák és macskák a vírusok, baktériumok, gombák és paraziták által okozott zoonózisos fertőzések fő rezervoárjai. A kutyák általában Capnocytophaga baktériumot hordoznak a szájukban és a nyálukban, amely szoros érintkezés vagy harapás útján vihető át az emberre. Az emberek túlnyomó többsége nem betegszik meg tőle, de legyengült immunrendszer esetében fertőzést okozhatnak.

\u00e1t\u00f6leli egy n\u0151 a kuty\u00e1j\u00e1t az \u00e1gyban fekve

Fotó: Shutterstock

A macskákkal összefüggő zoonózisok közé számos olyan betegség tartozik, amelyek széklettel terjednek, mint a giardiázis, a campylobacteriosis, a szalmonellózis és a toxoplazmózis. Ezért különösen fontos, hogy moss kezet vagy használj kesztyűt, amikor macskád alomtálcáját tisztítod! A macskák néha harapás és karmolás útján is átadhatnak fertőzéseket.

Fontos észben tartani, hogy az állatokkal való szoros kapcsolat növeli a zoonózisok átvitelének kockázatát.

Egy hollandiai tanulmány szerint a tulajdonosok fele megengedi, hogy a háziállatuk megnyalja az arcukat, és 18%-uk megosztja az ágyát a kutyájával, a macskatulajdonosok 45%-a pedig megengedi macskájának, hogy a mosogatóra ugorjon.

A háziállatok puszilgatását is összefüggésbe hozták a zoonózisfertőzésekkel. Egy japán nőnél például Pasteurella multicoda fertőzés miatt agyhártyagyulladás alakult ki, miután rendszeresen megpuszilta kutyája pofáját − ezek a baktériumok ugyanis gyakran megtalálhatók a kutyák és macskák szájüregében.

Számos olyan helyes higiéniai és állattartási gyakorlat létezik, amely csökkentheti a megbetegedés kockázatát. Ezek közé tartoznak:

  • moss kezet a háziállatoddal való játék után, valamint az alom, a játékok kezelése vagy az ürülék feltakarítása után
  • ne engedd, hogy háziállataid megnyalják az arcod vagy nyílt sebeid
  • a kisgyermekek felügyelete háziállatokkal való játszás során, utána mossanak kezet
  • kesztyű viselése alomtálcacsere vagy akváriumtisztítás közben
  • a háziállatok távol tartása a konyhától
  • az állatorvosi ellátás naprakészen tartása, beleértve a védőoltásokat, valamint a féreg- és kullancsirtást.

Forrás: Science Alert

Nyitókép: Shutterstock