Orvos ellenőrzi a beteg vérnyomását

Magas a vérnyomásod? Ez az étel legjobb gyógyír rá

Egy új kutatás meglepő eredményeket mutatott azzal kapcsolatban, mi a legjobb vérnyomáscsökkentő étel.

A tejtermékek az elmúlt években viszonylag rossz hírnévre tettek szert az egészségre gyakorolt hatásuk miatt, különösen a tej, a sajt és a vaj. A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy a tejtermékek nem biztos, hogy önmagukban bűnösek, hacsak nem vagyunk intoleránsak vagy allergiásak rájuk.

Egy nemrég készült tanulmány szerint egy bizonyos tejtermék valóban érdekes egészségügyi előnyökkel járhat, különösen, ha az egészséges vérnyomás fenntartásáról van szó: ez az étel a joghurt.

Az International Dairy Journal új kutatása szerint lenyűgöző vérnyomáscsökkentő hatása van, s egyre bizonyosabb, hogy a joghurt valóban nagy segítséget nyújt a hipertóniában szenvedő betegeknek, írja a Hamu és Gyémánt.

A vizsgálatok során a kutatók megállapították, hogy akik rendszeresen fogyasztanak joghurtot, azoknak nagyobb eséllyel lesz rendben a vérnyomása. A magas vérnyomásban szenvedő betegeknél jelentősen csökkent az úgynevezett szisztolés vérnyomás (ez a felső, magasabb érték, a 120/80-nál a 120) és az átlagos artériás nyomás.

A joghurt nemcsak finom, de egészséges is, tele van fehérjével, egészséges zsírokkal és megannyi tápanyaggal, például kalciummal, magnéziummal és káliummal. A tanulmányt készítő tudósok feltételezése szerint ezeknek a tápanyagoknak lehet köze ahhoz, hogy a joghurt pozitív hatással van a vérnyomásra.