Nő fehér pulcsiban, könyvvel a kezében, szemüvegben, lila háttér előtt

Áldás, vagy átok? Ezek a magas intelligencia hátrányai

Az intelligens emberek megszokták, hogy mindent a kezükben tartanak. Jók a problémamegoldásban és általában tudják, mit akarnak az életben. Ezért sokkolóan hat rájuk, amikor azon kapják magukat, hogy a szerelemben küszködnek és nem tudják alkalmazni az intelligenciájukat és logikájukat.


Nos, ez azért van, mert a szerelem nem egy logikán alapuló dolog. A szerelem egy érzelem és az érzelmek nem oldhatók meg pusztán intelligenciával. Lássuk, hogy mik azok a részletek, amik miatt nehezebben boldogulnak a szerelemben az intelligens emberek.

Túlgondolás

Az egyik legnagyobb ok, amiért az intelligens emberek küzdenek a szerelemmel, az az, hogy hajlamosak túlgondolni a dolgokat. Minden egyes részletet tudni akarnak, mielőtt megtesznek valamit. Ez sokszor „bénuláshoz” vezethet, ami azt jelenti, hogy annyira megrekednek a saját fejükben, hogy végül nem lépnek semmit.

A dolgok túlgondolására való hajlam az elköteleződéstől való félelemhez is vezethet. Az intelligens emberek félhetnek elköteleződni, mert attól tartanak, hogy lemaradnak valami jobbról.

Érzelmek kizárása

Az intelligens emberek nehezen tudnak megbízni az érzelmeikben. Megszokták, hogy a racionális énjükre hagyatkoznak és nem a szívükre hallgatnak. Ennek eredményeként ez arra késztetheti őket, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek logikán, nem pedig érzelmeken alapulnak. Ez pedig néha nagyszerű, máskor pedig szörnyű következményeket szülhet.

Függetlenség

Ráadásul az intelligens emberek azért is küzdenek a szerelemmel, mert szeretik a szabadságukat és függetlenségüket. Nehezen adják fel egyedülálló életmódjukat egy elkötelezett kapcsolatért. Vagy még ha párkapcsolatban is élnek, akkor is úgy érzik, hogy szükségük van egy kis egyedüllétre. Ez konfliktusokhoz vezethet a kapcsolatban, mivel partnerük elhanyagoltnak vagy jelentéktelennek érezheti magát.

Magas elvárások

A saját magunkkal és partnerünkkel szembeni magas elvárások sokszor hidegzuhanyként érhetnek minket és párunkat is. Főként olyankor, mikor az elvárásoknak nem lehet megfelelni.

A magas elvárások még olyan formában is mutatkozhatnak, hogy párkereséskor már a fejünkben egy kialakított képet keresünk az ideális partnerrel, azonban ez csalódáshoz vezethet, ha évekig se találjuk a megfelelő társat.

A tökéletességre való törekvés gyakori vonás az intelligens emberek körében és gyakran sajnos a szerelem útjába állhat ez a tulajdonság. Egyedül maradhatnak, mert túl magasak az elvárásaik és nem hajlandók megváltoztatni őket, vagy ami még rosszabb, teljesen feladják a szerelmet.

Nyitókép: Shutterstock