I és Q betűk fakockán

Ez a magas IQ legviccesebb jele

Egy kutatásból kiderült, mi jellemzi a magas IQ-val rendelkező embereket.

A sötét humor kedvelése a magasabb intelligencia jele – derült ki egy kutatásból. Meglepő módon azonban a sötét humort kedvelő emberek érzik a legkevésbé agresszívnek magukat másokkal szemben, derül ki a PsyBlog cikkéből.

A sötét humort kedvelő emberek általában jobban képzettek és magasabb verbális és nonverbális intelligenciával rendelkeznek.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a csavarosabb vicceket kedvelő emberek érzelmi stabilitása is magasabb,
A tanulmány szerzői azt írják, hogy a sötét humor

„...a humor olyan fajtája, amely keserű mulatsággal kezeli az olyan baljós témákat, mint a halál, a betegség, a torzulás, a fogyatékosság vagy a háborúskodás, és az ilyen tragikus, nyomasztó vagy morbid témákat humoros formában mutatja be. A fekete humor, amelyet gyakran neveznek groteszk, morbid, akasztófahumornak vagy beteges humornak, a modern világ abszurditásának, érzéketlenségének, paradoxonának és kegyetlenségének kifejezésére szolgál.A karakterek vagy helyzetek általában messze túl vannak túlozva a normális szatíra vagy irónia határain, potenciálisan fokozott kognitív erőfeszítéseket követelnek meg a vicc megértéséhez."

A tanulmányhoz arra kérték az embereket, hogy értékeljék egy Uli Stein nevű német humorista karikatúráit. Az egyik karikatúrán például egy zavarodott férfi látható, aki egy telefont tart a kezében, és a vonal másik végén lévő hang azt mondja:

„Itt az Alzheimer-betegek önsegítő egyesületének üzenetrögzítője. Ha még emlékszik a témájára, kérem, beszéljen a hang után.”

A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a magasabb intelligenciájú emberek nagyobb valószínűséggel értékelik az ilyen vicceket. Úgy tűnik, a sötét humort nehezebb élvezni magasabb intelligencia nélkül.


„Ezek az eredmények alátámasztják azt a hipotézist, hogy a humor feldolgozása kognitív és affektív komponenseket is magában foglal, és arra utalnak, hogy ezek a változók befolyásolják a keretváltás és a fogalmi keveredés végrehajtását a humor feldolgozása során”

– írják a szerzők.