group of people running on stadium

Ennyit kell mozogni a magas vérnyomás megelőzéséhez

A rendszeres testmozgás hatásosan csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, de mennyit érdemes mozogni? A legújabb kutatások szerint a fiatal felnőttek körében növelni kell az ajánlott aktivitásszintet, és azt huzamosabb ideig, akár hatvan éves korig ajánlatos megtartani a vérnyomás stabilizálásához.


A magas vérnyomás világszerte több milliárd embert érint, és súlyos szövődményei lehetnek. Szívrohamhoz és agyvérzéshez vezethet, emellett az időskori demencia kockázatát is növeli. A betegség elkerülésére a rendszeres testmozgás a legjobb módszer, éppen ezért van megadva életkorra bontva egy ajánlott időtartam, amit edzéssel kellene eltölteni.

egy n\u0151 j\u00f3g\u00e1zik a parton

Fotó: Unsplash/Patrick Malleret

A kísérlet során 5100 résztvevőt figyeltek meg. Vizsgálták testmozgásukat, valamint dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaikat, ezeket pedig később beleszámították a mérésbe befolyásoló tényezőkként. Minden klinikai vizsgálat során háromszor egy perces időközökkel megmérték a jelentkezők vérnyomását, ezek után pedig az alanyok életkora és neme szerint csoportosították a mért adatokat.

Az eredmények szerint az emberek tizennyolc éves koruk urántól kezdenek kevésbé odafigyelni a rendszeres testmozgásra, hiszen onnantól kerülnek egyetemre és a munkaerőpiacra, mind emellett a családalapítás is átlagosan erre az életszakaszra tehető. A csökkent szabadidő miatt már nem tudnak akkora mennyiségű fizikai aktivitást végezni, pedig az átfogó adatok szerint ebben az időben ajánlatos megemelni a terhelést — írta a ScienceAlert.

"A fiatal felnőttkorban lévő résztvevőink közel felének nem volt optimális szintű fizikai aktivitása, ami szignifikánsan összefüggött a magas vérnyomás kialakulásával, ami azt jelzi, hogy emelnünk kell a fizikai aktivitás minimális szintjét"

— mondta Jason Nagata, a tanulmány vezető szerzője.

A jelenlegi ajánlott aktivitásszintet (heti két és fél óra) legalább kétszeresére érdemes növelni, ezt a szintet pedig tartani kelleni egészen hatvan éves korig, hogy a lehető legkisebb legyen az esélye a magas vérnyomásnak.