Egy pohár fehér, rozé és vörösbor egy fából készült hordón a szőlősben

4 kiváló borászat, amit a női erő visz előre

Az idei évben megújult köntösben visszatérő, a borkészítés művészetére összpontosító Vince Gála kapcsán összeállításunkban négy sikeres hazai borászatot mutatunk be, melyek élén nők állnak és viszik előre a vállalkozásokat.

Gere Andrea (Gere Attila Pincészete): erő és szépség

A hetedik generációs villányi borászcsalád tagjaként Gere Andrea mindennapjait már gyermekkorától kezdve a szőlőtermesztés és a borkészítés határozta meg. Ezzel együtt, mivel édesapja, Gere Attila soha nem presszionálta, végül közgazdaságtant tanult, Budapesten és külföldön is dolgozott egy ideig. Végül mégis hazahúzta a szíve.

„Rájöttem, hogy a bornál, a szőlőnél szebb témát úgysem találhatnék”

– nyilatkozta egyszer.

Gere Andrea ma már a családi pincészet egyik legfontosabb láncszeme. Soha nem érezte hátrányát annak, hogy nőként kell helytállnia a szakmában, sőt.

„Meglepő módon soha nem tapasztaltam negatív megközelítést, talán ez annak is köszönhető, hogy egyre több nő van a boros szakmában. Másrészt édesapám soha nem éreztette velem, hogy nőként másodrangú lennék. Borkóstolásnál azt gondolom, hogy míg a férfiak inkább a technikai paraméterekre koncentrálnak, addig mi nők, más megközelítéssel tehetjük még tökéletesebbé a borokat. Sokkal jobban eltaláljuk az olyan finom nüanszokat, mint a fűszeresség, a gyümölcsösség, a lágyság vagy a puhaság.”

Miközben folyamatosan segít a családi borászat és szálloda működtetésében, Gere Andrea Skin Care néven a szőlőmagot feldolgozó arcápolási márkát is alapított.

Berecz Stephanie (Tokaj Kikelet Pince): francia recept

Berecz Stephanie nőként és franciaként áll helyt nap mint nap Magyarország leghíresebb borvidékén, Tokajban. A Loire-völgyi Ancenis-ben született, gazdálkodó családban nőtt fel. 1994-ben a világ bor fővárosában, Bordeaux-ban szerzett diplomát.

Tokaji szakmai gyakorlata során ismerkedett meg későbbi férjével, Berecz Zsolttal, akivel 2002-ben közösen alapították a családi borászatukat Tarcalon. Berecz Stephanie 2010-ben elnyerte a Tokaji Hegyközség Év Bortermelője díjat, 2014-ben pedig a Borászok Borásza díjat. Hárslevelűben és pezsgőben példát mutat a férfi borászoknak is. Úgy érzi, nem volt egyszerű dolga női borászként, de végül mindig túllendült a nehézségeken.

„Szerencsére nem olyan fából faragtak, hogy a kezdeti előítéletek eltántorítottak volna a kijelölt utamtól. Mindig céltudatos és határozott voltam, további kérdésekre nem igazán hagytam lehetőséget”

– nyilatkozta.

Tóth Katalin (Tóth Ferenc Pincészet): az apa nyomdokaiban

Tóth Ferenc 1983-ban alapította gazdaságát. Feri bácsi neve az elmúlt közel négy évtizedben valóságos fogalommá vált az Egri borvidéken. 2012-ben az év egri borászának választották, de megkapta már a Gál Tibor emlékdíjat is. Lánya, Katalin 2005-ben csatlakozott, azóta lépésről lépésre veszi át a nem könnyű örökséget.

A 2017-től megvalósuló arculatváltás, modernizálódás és tudatosabb márkaépítés már az ő nevéhez fűződik. A rengeteg munka neki valódi örömet okoz: híres arról, hogy a borkóstolókon, pincében, kiállításokon minden pillanatban mosolyog.

Debreczeni Mónika (Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet): zsonglőrmutatvány 

Az idén 30 éves villányi Vylyan borászatot Debreczeni Mónika férje álmodta meg. Már túl voltak pár szép sikeren, amikor Debreczeni Pál 2004-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt.

„Nem engedhettem meg, hogy a férjem álma elvesszen. Megható volt, ahogyan az egész csapat szavak nélkül odaállt és végezte a dolgát. Az inspiráló szellemisége és teremtő ereje a mai napig velünk él. Végül az ő álmai az én álmaim is lettek. Biztos vagyok benne, hogy büszke lenne arra, amit a pincészet az elmúlt harminc évben elért”

– fogalmazott válaszában nemrég a Vince Magazinban arra a kérdésre, férje halála utána elgondolkodott-e rajta, hogy nem viszi tovább egyedül a vállalkozást.

A pincészet ma 100 hektárról dolgoz fel szőlőt, számos díjat és elismerést zsebeltek be az elmúlt három évtizedben. Debreczeni Mónika emellett művészeti projekteket visz, valamint unokázik és élvezi az életet.

„Az életem kész zsonglőrmutatvány, hiszen azt szeretném, hogy minden beleférjen: a család is, a munka is, a barátom is, a napsütés is, a természet is, az olvasás is, a barátok is. Nem könnyű mindenhol jelen lenni, nálam néha egy hét alatt annyi minden történik, mint máshol egy fél év alatt. Jókedvben szeretnék megöregedni, olyan emberként, akinek helyén van a szíve és az értékrendje. Ehhez kell majd egy kicsit lassítani a tempón, mert ahogyan a jó borban, az életben is fontos az egyensúly.”

Nyitókép: Shutterstock