Lényeges különbséget fedeztek fel a marihuána és a cigi tüdőre gyakorolt hatásai közt​

Lényeges különbséget fedeztek fel a marihuána és a cigi tüdőre gyakorolt hatásai közt​

Mivel a füvezés világszinten egyre elterjedtebb tevékenységgé válik, — akár orvosi vagy egyéb célzattal — így sokkal több kutatócsoport kezdi vizsgálni a különböző pozitív és negatív hatásait az anyagnak. Bár sok esetben a cigarettához hasonlítják, a kutatók mégis egy fontos, tüdőre gyakorolt hatást neveztek meg különbségként.


Felnőttkorban a dohányzás legtöbbször azzal jár, hogy fokozatosan csökkenni kezd az a levegőmennyiség, melyet adott idő alatt ki lehet préselni a tüdőből. Ez mindenképpen nagyon káros, ezzel ellentétben a kender elszívása nagyobb tüdőtérfogattal jár a legújabb kutatások szerint.

Végső soron a szerzők és a szakértők egyetértenek abban, hogy mind a két cselekvés ugyanoda vezet: egyaránt károsítják a szervezetet, csupán más úton jutnak el bizonyos szintig — írja a ScienceAlert. Folyamatos és hosszútávú használat után a légutak beszűkülnek, valamint hiperinfláció és gázcsapda alakul ki a légzőszervrendszerben.

„Bár a marihuána hatása káros, a tüdőfunkció változásának mintázata nem volt azonos a dohányzáséval. A kutatás megállapította, hogy a hosszan tartó kannabiszhasználat túlságosan felfújt tüdőhöz vezet, és nagyobb mértékben növeli a légáramlással szembeni ellenállást, mint a cigizés"

— mondja Bob Hancox, légzésspecialista.

cannabis leaf

Fotó: Shelby Ireland/Unsplash

A mai napig csak korlátozott számban fellelhetőek kutatások a füvezés hatásairól, és azok is nagyon megosztóak. Egyes tudósok szerint hörghuruthoz hasonló tüneteket idéz elő, mások állításai alapján akár hét év folyamatos füstölés után sem lehet károsodást észlelni a légrendszerben.

A mostani vizsgálatok több mint ezer résztvevő együttműködésével jöttek létre évek munkájának köszönhetően. A legnagyobb hátráltató tényező a marihuána hatásainak kimutatásában, hogy a legtöbb ember, aki használja ezt a típusú drogot, általában dohányzik is. A megnehezített tanulmányt követően a szakértők arra jutottak, hogy bár kimutathatóak a káros következmények, további kutatásokra van szükség a témában.


Nyitókép: JJ Shev/Unsplash