Eddie Jaku

Meghalt Eddie Jaku holokauszttúlélő, a „világ legboldogabb embere"

A magát a világ legboldogabb emberének tartó Jaku a béke, a tolerancia és a megbocsátás szószólója volt.

101 éves korában elhunyt Eddie Jaku holokauszttúlélő, A világ legboldogabb embere című könyv szerzője, írja a Guardian. Jaku - aki 1992-ben alapítója és évtizedeken keresztül fáradhatatlan önkéntese volt a Sydney-i Zsidó Múzeumnak – a béke, a tolerancia és a megbocsátás szószólójaként találta meg élethosszig tartó hivatását.

„Az élet szép lehet, ha széppé teszed. Rajtad múlik"

– írta könyvében.

Jaku Abraham Jakubowicz néven született a németországi Lipcsében, 1920-ban. 1938 novemberében brutálisan megverték a nácik a Kristályéjszakán és a buchenwaldi koncentrációs táborba hurcolták. Innen sikerült megszöknie, először Belgiumba, majd Franciaországba menekült, de elfogták, és Auschwitzba vitték, ahol szüleit meggyilkolták. Jakubowiczot 1945-ben brutális halálmenetre kényszerítették a táborból, de a férfinek sikerült megmenekülnie, egy befagyott csatornában bujkált, közben egy kővel próbálta meg lekarcolni a haláltáborban az alkarjára tetovált számot.

Napokig tartó bujkálás után végül az amerikai csapatok mentették meg Jakubowiczot, aki a háború után Belgiumban telepedett le. Itt ismerte meg későbbi feleségét, Flore-t, akivel 1950-ben Ausztráliába vándoroltak. A házaspárnak két fia született.

Jaku változatos karriert épített új otthonában, többek között benzinkutat üzemeltetett az ausztráliai Mascot városában és egy ingatlanirodát Bondiban. A Sydney -i Zsidó Múzeum alapítója és fáradhatatlan önkéntese, 1992 -es megalakulása óta, múzeumlátogatók ezreivel, iskolásokkal, történészekkel és a nyilvánosság tagjaival beszélt, üzenete tovább terjedt egy tartósan népszerű Ted Talk által.

1992-ben alapította a Sydney-i Zsidó Múzeumot, melynek fáradhatatlan önkéntese volt évtizedekig, múzeumlátogatók ezreinek, iskolásoknak és történészeknek beszélt a koncentrációs táborban megéltekről, majd a Ted Talkon tartott beszéde tette igazán ismertté.

„Egy évszázada élek, és tudom, mit jelent a gonosz arcát nézni. Láttam az emberiség legrosszabbját, a haláltáborok borzalmait, a náci erőfeszítéseket az életem és minden ember életének kiirtására. De most a legboldogabb embernek tartom magam a földön"

– fogalmaz könyvében.