Robotporszívó, mellett kanapén ülő nő

Így döntsd el, melyik a jó robotporszívó az otthonodba

A robotporszívók időtakarékosabbá teszik a tisztítást, mint valaha, de vannak különbségek a modellek között. Íme, amit tudnunk kell, mielőtt beneveznénk egyre.

Az okos otthon technológia egyre általánosabbá válásával a robotporszívók is egyre népszerűbbek, hiszen jóval egyszerűbbé teszik a takarítást. Azonban nem minden otthon ideális robotporszívóhoz. Az otthoni elrendezés, a padlóburkolat típusa és a háztartás összetétele befolyásolhatja a gépek teljesítményét. Íme, néhány fontos szempont, amelyeket figyelembe kell venni annak eldöntésekor, jó ötlet-e a robotporszívó.

A robotporszívó, más néven robo-vákuum, kicsi, kör alakú, önjáró tisztítóeszköz, amely forgó kefével vagy levegővel hajtott turbinával porszívózza ki a szennyeződéseket és törmeléket szőnyegekről, csempe- vagy fapadlóról. Az eszköz érzékelők és szoftverek segítségével navigál a helyiségben és kerüli el az akadályokat, miközben egyidejűleg tisztítja a padlót.

A készülék jellemzően újratölthető elemekkel működik, bár egyes modellekhez kábel is tartozik. Különböző modellekhez különböző típusú kefék is tartoznak, amelyek bizonyos felületekhez használhatók. A legtöbb modern modell feltérképezheti az otthoni elrendezést, hogy gyorsabban tisztíthasson, és elkerülje a komódok vagy a terjedelmes bútorok alá való beszorulását.

Sok új modell automatikusan visszatér a szemétlerakó állomásra, hogy kidobja az összegyűjtött tartalmat, miután a szűrőzsák megtelik. Ugyanez vonatkozik a töltőállomásra való visszatérésre, amikor az akkumulátorok lemerülőben vannak. A robotporszívó programozható úgy, hogy meghatározott ütemterv szerint takarítson, vagy vezérelhető egy mobilalkalmazáson keresztül.

A készülék vásárlása előtt több tényezőt is figyelembe kell venni azonban, ezeket szedtük össze alább.

1. Otthon mérete és elrendezése

Határozzuk meg, mekkora a tisztítóhely, hogy megtaláljuk a megfelelő robotporszívót. A páratlan sarkokkal, megemelt ajtókkal és lépcsőkkel rendelkező szobák befolyásolhatják a robotporszívó hatékonyságát. Bár sok robotporszívó rendelkezik akadályérzékelővel, nem mindegyik rendelkezik olyan biztonsági mechanizmussal, amely megakadályozza az élek leesését.

2. Padlóburkolat típusa

Egyes alapértelmezett robotporszívó modelleket elsősorban kemény padlóra tervezték, és nem csúsznak olyan könnyen a szőnyegeken. Mások nedves és száraz porszívók, így nagy forgalmú területek mélytisztítására is alkalmasak. Keressünk olyan robotporszívót, amely a legalkalmasabb otthonunk elsődleges padlóburkolatához, ellenkező esetben előfordulhat, hogy minden padlózónához több roboporszívót kell vásárolni.

3. Háziállatok vagy kisgyerekek

A robotporszívók érzékelőkkel rendelkeznek az akadályok észlelésére és elkerülésére. Ennek ellenére előfordulhat, hogy nem mindig ismerik fel az apró tárgyakat, például a játékokat vagy a kisállat hullatta szőrcsomókat. Ezeket az elemeket felszívhatják, ami károsíthatja a készüléket.

Emellett a kíváncsi házi kedvencek is üldözhetik vagy nekiütközhetnek a mozgó gépnek, ezért elengedhetetlen, hogy ellenőrizzük a porszívót az első néhány pörgetéskor.

4. Akkumulátor élettartama és töltési idő

Hasonlítsuk össze a robot futási idejét a tisztítási ütemtervünkkel . A hosszabb akkumulátor-élettartam azt jelenti, hogy a robotporszívó nagyobb területet is képes megtisztítani újratöltés előtt, míg a rövidebb akkumulátor-élettartam gyakoribb újratöltést jelent. Az akkumulátor élettartama általában modellenként eltérő, ezért ügyeljünk arra, hogy a választott roboporszívó újratöltés nélkül körbejárja az egész otthont.

5. Tisztítási képességek és funkciók

A szívóteljesítmény, a szűrő hatékonysága, az automatikus szennyeződés-eltávolítás, a feltérképezési funkcionalitás és a programozott ütemezés mind olyan tényezők, amelyeket figyelembe kell venni az ideális robotporszívó esetében. Ezek a különböző funkciók valódi értéket adhatnak az elfoglalt emberek számára.

6. Költségek

Mivel a technológia folyamatosan frissül, új robotporszívó-modellek jelennek meg a piacon, jobb jellemzőkkel és magasabb árakkal. Könnyen el lehet költeni sok pénzt egyetlen modellre, csak azért, hogy rájöjjünk, hogy egy újabb is kijött nagyjából ugyanazon az áron. Azonban még a régebbi, olcsóbb modellek is rendelkeznek olyan kulcsfontosságú funkciókkal, főleg, ha az elrendezés és a padló szabványos. Vegyük figyelembe a szűrők cseréjének költségeit és gyakoriságát is, mivel ezek az elemek elengedhetetlenek a robotporszívó hatékonyságához.

(Bhg)

Nyitókép: Shutterstock