fejét fogja egy idősebb nő

6 figyelmeztető jel, ami kóros memóriavesztésre utalhat

Egy bizonyos kor elérése szinte kéz a kézben jár a feledékenységgel. Megeshet például, hogy nem emlékszel a város új éttermének nevére, vagy elfelejted hova tetted a szemüveged. És bár ez frusztráló lehet, nem jelent azonnali problémát.


A memóriavesztés bizonyos foka normálisnak tekinthető, különösen a korral

mondtaCarmen Carrión neuropszichológus, a Yale School of Medicine neurológus professzorának adjunktusa a HuffPostnak. Más szóval, nem kell pánikba esni, ha azt vesszük észre, hogy a memóriánk már nem olyan éles, mint korábban. És ez nem csak azokat érinti, akiket a társadalom „idősnek" tart.

Már a 30-as éveinkben elkezdjük elveszíteni az idegsejteket. Idővel egyre kevésbé leszünk hatékonyak a tanulásban és az emlékezésben. A memóriavesztés bizonyos formái azonban nagyobb problémákra utalhatnak. Az alábbiakban a kóros memóriavesztés jeleit gyűjtöttük össze.

​1. Nem megy az új dolgok megtanulása

Az idő előrehaladtával az olyan dolgok, mint a mobiltelefonok, a számítógépek vagy akár az autók, némi plusz oktatást igényelnek. A 30 évvel ezelőttihez képest az autókban már van tolatókamera, GPS, sőt, némelyik már teljesen elektromos. Ha úgy érzed, nehezen tanulsz meg bármi újat, az aggasztó lehet.

Az normális, ha időre van szükséged ahhoz, hogy megszokd az új telefont vagy laptopot, de ha ez teljesen lehetetlen feladatnak tűnik, akkor érdemes megfontolni, hogy beszélj egy orvossal.

​2. Problémák olyan dolgok elvégzésével és megértésével, amelyek korábban könnyen mentek

Aggasztó jel lehet, ha a korábban könnyűnek tűnő mindennapi feladatok most kihívást jelentenek. Például rendszeresen főzöl, de elfelejted azokat a recepteket, amelyeket korábban, hosszú évekig könnyedén megcsináltál.

De ilyenek a pénzügyek is: elfelejted kifizetni a számlákat, vagy éppen kétszer fizeted ki azokat, vagy elfelejted, hogyan kell megfelelően váltani, amikor a boltban fizetsz.

Az orvosi találkozók rendszeres kihagyása és az ételek feledékenység miatti elégetése szintén aggasztó jel lehet.

​3. A beszélgetések gyors elfelejtése

egy id\u0151sebb n\u0151 n\u00e9z maga el\u00e9, mint aki nem eml\u00e9kszik, mik\u00f6zben egy m\u00e1sik a v\u00e1ll\u00e1ra teszi a kez\u00e9t

Fotó: Getty Images

Nem várható el, hogy minden egyes beszélgetésre emlékezz, és nem kell aggódni, ha időről időre elfelejtesz párat. Ha azonban ez azonnal történik, az aggodalomra ad okot. Még a nap végén is emlékeznünk kellene arra, miről volt szó, ha ez nem így van, az egy jókora piros zászló.

​4. Eltévedsz ismerős helyeken

Teljesen normális, hogy időnként eltévedünk, például amikor felfedezünk egy olyan helyet, ahol évtizedek óta nem jártunk, vagy amikor egy új helyre látogatunk el. De az ismerős helyeken való eltévedés néha a kóros memóriavesztés jele lehet.

Az egyik igazán árulkodó jel lehet, ha eltévedsz a szülővárosodban, és nem találod az utat.

​5. A történetek gyakori ismétlése

Normális, hogy időről időre ismétled önmagad, és olyan embereknek meséled el a történteket, akik már hallották azokat. De ha ezt túl gyakran csinálod, például ugyanazon a napon belül, az riasztó jel.

​6. A szeretteid rámutatnak, hogy valami nem stimmel

Ha egy szeretted azt mondja, hogy aggódik a memóriád miatt, próbálj meg nem védekezni. Ehelyett vedd komolyan az aggodalmat.

A saját memóriánkkal kapcsolatos szubjektív tapasztalatok nem túl megbízható mutatói annak, hogy mi történik valójában.

Egy szeretett személy nagyobb valószínűséggel képes pontosan kiszúrni az olyan jeleket, mint a történetismétlés vagy a mindennapi feladatok kihagyása.

Nyitókép: Shutterstock