Egy újrahasznosítható hulladék számára fenntartott szemetes

Férgek képesek lebontani a műanyaghulladékot — nem jutnak szóhoz a tudósok

Egy véletlenszerű felfedezés rámutatott, hogy egy bizonyos féregfaj gyorsan képes lebontani a műanyaghulladék nagy részét. Az új ismeret felhasználásával nagy mértékben vissza lehetne szorítani a bolygónkon található szemétmennyiséget. A módszer kidolgozása lázban tartja a kutatókat.


Mint kiderült, a viaszféreg — ami a viaszmoly lárvaszerű állapota — nyála gyorsan lebontja a polietilént. Ezt az anyagot használják legtöbbször a műanyag zacskók gyártásakor, mely világszerte óriási hulladékhoz vezet.

Szakértők szerint, amennyiben ezeket a férgeket fenntarthatóan a kereskedelmi folyamat részévé tennék, akkor ez nagy hatással lehetne a globális újrahasznosítási erőfeszítésekre. A polietilén jelenleg önmagában a teljes műanyagtermelés 30 százalékát teszi ki. Ennek az anyagnak a lebontása mechanikai úton történnek.

Ez azt eredményezi, hogy a keletkező újrahasznosított anyag kevésbé tiszta és kevésbé értékes. A legjobb az egészben, hogy a viaszféreg nyálában található enzimek szobahőmérsékleten, vízben és semleges pH-szinten képesek lebontani a polietilén hosszú polimerláncait.

M\u0171anyagszem\u00e9t

Fotó: Unsplash/tanvi sharma

A felfedezés egy véletlen eseménysorozat útján történt. Federica Bertocchini, a megjelent tanulmány társszerzője így nyilatkozott a történtekről:

„A méhcsaládjaimat gyötörték a viaszférgek, ezért elkezdtem írtani őket, a férgeket pedig műanyag zacskóba tettem. Egy idő után sok lyukat vettem észre rajta, és rájöttünk, hogy nem csak rágásról van szó, hanem kémiai lebontásról is, így ez volt a történet kezdete.”

Egyre nagyobb az érdeklődés az egész világon a különböző rovarok felhasználási módjaival kapcsolatban, így nem lepődnénk meg, ha ez lenne a műanyag lebontásának jövője. Sajnálatos módon a szakértőknek még sok munkát kell elvégezniük, mielőtt a viaszféreg nyála életképes megoldássá válik.

Nyitókép: Unsplash/Sigmund

Forrás: Futurism