Az újrahasznosítás jele műanyag flakonokból

A műanyag újrahasznosítás jelenleg ezért egy megbukott koncepció​

A Greenpeace USA jelentést adott ki a műanyag újrahasznosítás jelenlegi helyzetéről, az eredmények pedig nem túl kecsegtetők. Megállapították, hogy lényeges visszaesések mutatkoznak a területen, illetve 5 érvet is felsoroltak, melyek miatt bukott koncepcióknak számítanak a jelenlegi módszerek.


A kinyert eredmények szerint az amerikai háztartásokban keletkező 51 millió tonna műanyaghulladékból csupán 2,4 milliót hasznosítottak újra 2021-ben. Az, hogy egy termék vagy a csomagolása a feltűntetett adatok szerint újrahasznosítható, az nem azt jelenti, hogy ténylegesen kezdenek vele valamit a kidobás után.

Egy 2020-as felmérés óta mind a PET, mind a HDPE — nagy sűrűségű polietilén — termékek tényleges újrafeldolgozási aránya csökkent. Ennek a legfőbb oka, hogy az ilyen típusok újrahasznosítására alkalmas létesítmények nem állnak rendelkezésre a lakosság többsége számára.

A kutatók szerint ezért születnek negatív eredmények:

1. A műanyag termékeket túl nagy mennyiségben állítják elő, így kifejezetten nehéz az összegyűjtésük. Ezt számos non-profit szervezet által támogatott önkéntes gyűjtőprogram is bizonyította, melyek hatástalanul próbálkoztak begyűjteni a lakosság által felhalmozott, újrahasznosításra alkalmas hulladékmennyiséget.

2.Az éves szinten keletkező több billió darab fogyasztói műanyaghulladékot lehetetlen szétválogatni, így akkor is problémába ütköznének a tervek, ha mégis sikerülne valamilyen formában az összes ilyen szemetet begyűjteni. Tudni illik nem minden műanyag ugyanolyan, az eltérő típusokat pedig nem lehet együttesen feldolgozni.

3.Bár a projektek célja pont a környezet és az emberi egészség védelme, a jelenleg rendelkezésre álló újrahasznosító módszerek mégis nagyon károsak. A feldolgozóüzemekben lévő emberek a munkaidő alatt folyamatosan veszélyes vegyi anyagoknak vannak kitéve, illetve a munkálatok alatt mikroműanyagok kerülnek a levegőbe és a környezetbe.

Egy korábbi cikkünkben részleteket lehet olvasni arról, hogy ezeket az apró műanyag részecskéket többek között már az anyatejben is kimutatták.

4.A műanyag a gyűjtőedényekben lévő más típusokkal összekeveredve mérgező lehet. Emiatt veszélyes az újrafelhasználása, mint élelmiszeripari eszköz.

M\u0171anyag szem\u00e9t

Fotó: Unsplash/Nick Fewings

5.Végezetül pedig az egyik legérthetőbb, viszont talán a legfontosabb magyarázat, hogy az újrahasznosítási folyamat túlságosan drága.

Lisa Ramsden, a Greenpeace USA kampányfelelőse felszólította arra a vállalatokat, hogy a környezetvédelem jegyében törekedjenek a műanyag elhagyására, és inkább térjenek át az újratöltési stratégiákra. Ez nem egy új koncepció, hiszen egykoron a tejesemberek — és például a Coca-Cola is — házról-házra járva vitték el a kifogyott üvegeket, majd kicserélték őket teli palackokra.

Szerencsére néhány ország pozitív példával jár el. India például 19 egyszer használatos műanyag tárgy használatát és terjesztését tiltotta be, Ausztria pedig 2025-re 25 százalékos újrafelhasználási célt tűzött ki, csak úgy, mint Portugália, melynek kormánya 2030-ra 30 százalékot akar elérni.

Nyitókép: Shuttertsock

Forrás: Sciencelert