összefogó kezek egymáson

Hogyan lépj túl azokon, akik mindig az utadban állnak

A te életedben is vannak olyan emberek, akik mintha minden lépésed akadályoznák, nehezítve ezzel céljaid megvalósítását?


Proszociálisnak nevezzük az emberek egymás iránti humanitárius viselkedését, azaz, hogy egymás segítésére törekszünk. Mégis, vannak olyanok, akik ahelyett, hogy segítenének, akadályozzák minden lépésünket, akár szándékosan, akár véletlenül. Arra keressük a választ a Psychology Today cikkének segítségével, hogy mit tehetünk ilyen esetben.

​Érzelmek és az együttműködés megtagadása

A Victoria Egyetem munkatársa, Michele Griessmair és a Bécsi Egyetem munkatársa, Patrick Hippmann új tanulmánya szerint számos oka van annak, hogy az emberek megzavarják egy csoport zavartalan működését.

A klasszikus gazdasági játékelmélet szerint az emberek taktikai alapon döntenek, a pszichológiai játékelméletben viszont az érzelmek állnak a középpontban. Az együttműködés megromlásához pedig leginkább a harag és a bűntudat érzése vezet. Ha a csoporttagok ingerültté válnak a segítségnyújtás általuk érzékelt hiánya miatt, az dühöt szól, ha viszont aggódni kezdenek, hogy ők maguk nem működnek együtt eléggé, bűntudat lép fel.

​Érzelmek és a csoporttagok három típusa

ord\u00edt\u00f3 sz\u00e1jak vesznek k\u00f6rbe egy n\u0151i fejet

Fotó: Shutterstock

A pszichológiai játékelmélet szerint a harag és a bűntudat közötti egyensúlyozás határozza meg a közös cél elérése érdekében történő összefogást, mely azzal kapcsolatos, hogy ki milyen szerepet tölt be a csoportban.

Vannak az úgynevezett potyautasok, akik hátradőlnek, és hagyják, hogy mások végezzék el a munkát. A feltételes együttműködők akkor kezdenek lazítani, amikor észreveszik a potyautasok viselkedését, de őket bosszantja, ha a csoport nem halad előre. A legdühösebbek az együttműködők, akik nehezményezik, hogy az egész csoport terhét nekik kell viselni. A bűntudat érzése ezzel ellentétesen arányos.

Az érzelmek cselekvési tendenciákat hoznak létre: a dühé a felelősnek tartott személyek elleni megtorlás, az igazság helyreállítása, a bűntudatot érzők viszont azt a cselekvést választják, ami hosszú távon előnyösebb a csoport számára.

Mit jelent mindez a saját életünkre nézve?

k\u00f6z\u00f6s siker

Fotó: Shutterstock

A velünk ellenkezők számára valószínűleg még nem erősítettük vagy cáfoltuk meg, hogy segítünk-e a csoport céljainak elérésében. Valamiért kialakítottak egy véleményt rólunk, és ahhoz, hogy ezt megváltoztassuk, be kell nekik bizonyítanunk együttműködési szándékunkat. A legegyszerűbb, ha leülünk és beszélgetünk a másik személlyel, mielőtt a negatív érzelmek teljesen megzavarják a folyamatot.

Nem minden ember lesz hajlandó a csoportban való interakció kellemesebb módjára, de az együttműködés dinamikájának megértésével kielégítőbb módokat találhatunk azokkal, akik igen.

Nyitókép: Shutterstock