A Nirvana Nevermind című albumának borítója

Nem kap kártérítést a Nirvana Nevermind-albumborítóján babaként úszkáló férfi

Az 1991-ben megjelent Nevermind című albumborítóján még csecsemőként szereplő Elden Spencer 2021 augusztusában perelte be a zenekar még élő tagjait azzal az indoklással, hogy kisbabaként szexuálisan kizsákmányolták őt, mivel nem volt elég idős ahhoz, hogy beleegyezését adja az egészhez.

Az albumborító az akkor még csecsemő Spencer Eldent egy úszómedencében, a víz alatt, fedetlen nemi szervvel ábrázolja, amint egy horogra akadt egydolláros után úszik. Utóbbi miatt a képet általában a kapitalizmusról szóló állásfoglalásként is értelmezték.

A csecsemőkről készült, nem szexualizált meztelen fotók a törvény szerint általában nem minősülnek gyermekpornográfiának, írta korábban a Variety, azonban Robert Y. Lewis, Elden ügyvédje a kép szokatlan értelmezésével érvelve azt állította augusztusban, hogy az átlépi a határt és gyermekpornónak minősül, valamint a pénz szerepeltetése miatt a kép a babát „szexmunkásként" tünteti fel.

A most 31 éves Elden elmondta, hogy a Nevermind borítóján való szereplése „rendkívüli és tartós érzelmi feszültséget okozott neki”, valamint az oktatás elvesztését, a fizetések elvesztését és az „élet élvezetét”. Ennek némileg ellentmond az a tény, hogy Elden tinédzserként és felnőttként többször is újra elkészíttette magáról az ikonikus borítófotót, sőt még a Nevermind szót is magára tetováltatta. A legtöbb, ezeket a fotózásokat kísérő interjúban azonban mélyen vegyes érzéseket fejezett ki azzal kapcsolatban, hogy a borító miatt lett híres.

A Guardian keddi hírében azt írja, a bíró elutasította az Elden által benyújtott keresetet. A kaliforniai kerületi bíróságon Fernando M Olguin bíró „módosítási engedéllyel” elutasította az ügyet hétfőn, teszik hozzá.

Elden így nem aja meg a legalább 150 000 dolláros kártérítést, melyet fejenként követelt az alperesek mindegyikétől, vagyis a zenekar még élő tagjaitól, Dave Grohltól és Krist Novoselictől, valamint Courtney Love-tól, Kurt Cobain hagyatékának kezelőjétől, Guy Osearytől és Heather Parrytől, Cobain hagyatékának menedzsereitől, valamint a Nevermind borítóját fotozó Kirk Weddle-től és Robert Fisher művészeti vezetőtől.