Egy szem halolaj

Ezért olyan nélkülözhetetlenek az omega-3 zsírsavak a szervezetünknek

A mindennapi étkezésünk során fontos odafigyelni a megfelelő tápanyagbevitelre is. Az omega-3 zsírsavak természetes úton, valamint kiegészítők formájában is bevihetőek a szervezetbe, rendszeres szedésükkel pedig rengeteget nyerünk. Mutatjuk, miért olyan fontos!


Az omega-3 zsírsavak többek között segítenek az egészséges szervezet felépítésében és fenntartásában, valamint nélkülözhetetlen elemeik a szív, a tüdő, az erek és az immunrendszer működésének. Tudósok állításai szerint két kulcsfontosságú fajtája az úgynevezett EPA és a DHA. Ezek elsődlegesen halfajtákban találhatóak meg, viszont vannak olyan fajták is, melyek a növényi eredetű ételekben fellelhetőek.

Milyen előnyeit élvezhetjük az omega-3 zsírsavaknak?

  • Csökkentik a szívbetegségek kockázatát.
  • Megfékezhetik az ízületi merevséget és a fájdalmakat.
  • Egyes vizsgálatok bizonyítékokat találtak arra, hogy olyan kultúrákban, melyekben sok omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételt fogyasztanak, alacsonyabb a depressziós emberek száma.
  • A DHA fontos a csecsemők vizuális és neurológiai fejlődéséhez.
  • A szervezeten belüli gyulladások bizonyos esetben asztmás tünetekkel járhatnak, és mivel a halolaj — ami omega-3 kiegészítő — csökkentheti ezeknek a mértékét, így hatékonyan szabadíthatja fel a légutakat.
  • Egyes gyermekeknél nagy esélyjel csökkenthetik az ADHD tüneteit és javíthatják mentális egészségüket.
  • Segíthetnek az Alzheimer-kór és a demencia elleni védelemben.
Omega-3 zs\u00edrsavak \u00e9trend-kieg\u00e9sz\u00edt\u0151 form\u00e1j\u00e1ban

Fotó: Unsplash/Leohoho

A tudósok arra ösztönzik az embereket, hogy a zsírsavakat lehetőleg természetes úton, ételeken keresztül juttassák a szervezetükbe, és ne kiegészítők formájában. Ehhez célszerű hetente többször — nem sült vagy olajos — halat fogyasztani. Kiváló választás lehet például a hering, a makréla vagy a lazac is.

Bár táplálékkiegészítők formájában is hozzá lehet jutni omega-3 zsírsavakhoz, szedésük előtt célszerű orvossal egyeztetni, mert állapottól vagy egyéb gyógyszerektől függően személyre szabott ajánlást és napi mennyiséget írhatnak elő.

Milyen mellékhatásaik lehetnek?

Komoly szív- és érrendszeri problémákban szenvedő embereknek nem ajánlott túl nagy mennyiségben szedniük ezeket a szereket, mivel súlyosbíthatják az állapotukat. Mindemellett gyakran emésztési zavarokat és puffadást okozhatnak, valamint fokozhatják a vérzékenység valószínűségét.


Nyitókép: Unsplash/Michele Blackwell
Forrás:
WebMD