Egy idős férfi egy sakktábla felett ül

A „szuperöregek” memóriája a 25 éves emberekével vetekszik

Az öregedés előrehaladtával agyunk működése lelassul, az emlékek pedig elhalványulnak. Vannak azonban olyan idősek, akiknek a memóriájára nem hat az idő – őket hívjuk szuperöregeknek.


Ezeknek az embereknek az agyi funkciói lényegesen jobban működnek a korosztályi átlagnál. A kutatóknak most először sikerült megérteni, mi okozza ezt a jelenséget, ez eredményekről pedig egy frissen közölt tanulmányban számoltak be.

Az átlagosan 67 éves életkorú szuperöregek agyának MRI-képei szinte egy 25 éves ember agyával egyezik meg. A korkülönbség nem számít, ezeknek az embereknek ugyanis sikerül a fiatalokra jellemző agyi tevékenységek aktivitását megőrizni.

A Massachusettsi Általános Kórház munkatársa és a tanulmány vezető szerzője, Dr. Alexandra Tourouoglou elmondta, először sikerült képeket készíteni szuperöregedő agyi funkciókról, úgy, hogy az adott személy új dolgokat tanul, vagy épp visszaemlékszik valamire:

A vizsgálatok során negyven 65 évnél idősebb, valamint 41 fiatal felnőttet figyeltek meg – utóbbi csoport átlag életkora 25 év volt. Mindannyian ugyanazt a memóriatesztet töltötték ki, miközben MRI-vel vizsgálták agyuk tevékenységét. A kísérlet során az alanyoknak arcokat és helyszíneket kellett megjegyezni, beleértve az ezekhez kapcsolt mellékneveket is.

A kórház szakértője, Dr. Yuta Katsumi szerint a vizuális cortexben vannak olyan neuroncsoportok, amelyek szelektíven rész vesznek a különböző képek, például az arcok és házak feldolgozásában. Mindez az öregedés hatására csökken, kivéve a szuperöregedőknél.

Azt nem sikerült kideríteni, hogy a jelenség már a születéskor bennük van, vagy más kompenzálja az öregedő agy természetes átalakulását. Az viszont biztos, hogy több vizsgálat is kimutatta, hogy a memória ezen része fejleszthető.

(IFLScience)