![Pagodakarfiol](https://in.hu/media-library/eyJhbGciOiJIUzI1NiIsInR5cCI6IkpXVCJ9.eyJpbWFnZSI6Imh0dHBzOi8vYXNzZXRzLnJibC5tcy8yNjk2NDk3MS9vcmlnaW4uanBnIiwiZXhwaXJlc19hdCI6MTc3MzE5MjcxOX0.wwKZyLFJmjoSUE_pyuLOscdPeEGUFLteapkhdftYrZ8/image.jpg?width=1200&height=600&quality=85&coordinates=0%2C477%2C0%2C477)
Megfejtették a pagodakarfiol formájának titkát
A zöldség azért lesz ilyen, mert nem rügyeiből fejlődnek ki virágai, sőt valójában egyáltalán nem virágzik a pagodakarfiol bimbói ugyanis szárakká változnak, amik folyamatos sikertelenség mellett próbálnak virágot hozni.
A romanesco brokkoli látványosan ismétlődő részeit fraktálnak is szokás nevezni, mely olyan struktúrát jelent, amiben az egyes részek az egészre hasonlítanak. A pagodakarfiol esetében a növényt felépítő rózsák és annak darabjai hasonlítanak az egész zöldségre.
„A bimbókból virágok lennének, de ezt a célt sosem érik el. A szárak, amelyek ehelyett képződnek, alkalmasak lennének rá, hogy virágot hozzanak, de ugyanaz a folyamat kezdődik elölről. Összességében ez a virágzás génhálózatának zavara"
– fogalmazta meg Christophe Godin, a kutatócsoport vezetője, a francia Informatikai és Automatizálási Kutatóintézet (INRIA) munkatársa.
Míg a karfiolok szára egyenletes arányban termel új rügyeket, a pagodakarfiolban a folyamat egyre gyorsabban halad. A piramisszerű rózsák aztán ebből a gyorsulásból fejlődnek ki.
(Science)