Pagodakarfiol

Megfejtették a pagodakarfiol formájának titkát

Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült rájönnie, mi okozza a pagodakarfiol, vagyis a romanesco brokkoli különleges formáját.


A zöldség azért lesz ilyen, mert nem rügyeiből fejlődnek ki virágai, sőt valójában egyáltalán nem virágzik a pagodakarfiol bimbói ugyanis szárakká változnak, amik folyamatos sikertelenség mellett próbálnak virágot hozni.

A romanesco brokkoli látványosan ismétlődő részeit fraktálnak is szokás nevezni, mely olyan struktúrát jelent, amiben az egyes részek az egészre hasonlítanak. A pagodakarfiol esetében a növényt felépítő rózsák és annak darabjai hasonlítanak az egész zöldségre.

A bimbókból virágok lennének, de ezt a célt sosem érik el. A szárak, amelyek ehelyett képződnek, alkalmasak lennének rá, hogy virágot hozzanak, de ugyanaz a folyamat kezdődik elölről. Összességében ez a virágzás génhálózatának zavara"

– fogalmazta meg Christophe Godin, a kutatócsoport vezetője, a francia Informatikai és Automatizálási Kutatóintézet (INRIA) munkatársa.

Míg a karfiolok szára egyenletes arányban termel új rügyeket, a pagodakarfiolban a folyamat egyre gyorsabban halad. A piramisszerű rózsák aztán ebből a gyorsulásból fejlődnek ki.

(Science)