Párját átölelő férfi

Ez az egyetlen egy szó megmentheti a párkapcsolatodat

Azok a párok, akik ezt a szót használják, jobb minőségűnek értékelik a házasságukat.


A „köszönöm” szó megmenti a kapcsolatotokat.

Azok a párok, akik hálát fejeznek ki egymásnak, házasságukat jobb minőségűnek értékelik – derült ki egy tanulmányból. A hála kifejezése a válás valószínűségét is csökkenti, állapították meg a kutatók.

A hála különösen hatásos az ismétlődő viták leküzdésében. A kulcs az, hogy érezzük, hogy a társunk megbecsül minket, és elismerjük, ha valami szépet tett értünk.

„Azt találtuk, hogy az, hogy megbecsültnek érzi magát, és hiszi, hogy a házastársa értékeli Önt, közvetlenül befolyásolja, hogyan érzi magát a házasságával kapcsolatban, mennyire elkötelezett a házassága iránt, és mennyire hisz abban, hogy tartós lesz”

– mondta el Dr. Ted Futris, a tanulmány társszerzője.

A tanulmányhoz 468 házaspárt kérdeztek meg házasságuk minőségéről és arról, hogyan fejezték ki hálájukat egymás iránt.

Az eredmények következetesen a hála erejét mutatták, mondta Dr. Allen Barton, a tanulmány első szerzője:

„Ez is mutatja a „köszönöm” erejét. Még akkor is, ha egy pár más területeken szorongással és nehézségekkel küzd, a hála a kapcsolatban elősegítheti a pozitív házastársi eredményeket.”

Az egyik különösen veszélyes negatív mintát követelésnek/visszavonásnak nevezik, magyarázza Barton.

„A követelés/visszahúzódás kommunikáció akkor fordul elő, amikor az egyik partner hajlamos követelőzni, zsörtölődni vagy kritizálni, míg a másik fél visszavonulással vagy a konfrontáció elkerülésével válaszol. Bár a feleség követelése/férj visszahúzódása interakciók gyakrabban jelennek meg a pároknál, a jelenlegi vizsgálatban azt találtuk, hogy a pénzügyi nehézség a mindkét partner követelése/visszahúzódása interakciók összmennyiségének növelésére gyakorolt hatása révén alacsonyabb házastársi eredményekkel jár együtt.”

Futris szerint a hála hatékonyan törte át ezt a negatív mintát.

„Fontos, hogy azt találtuk, hogy amikor a párok olyan negatív konfliktusmintát alkalmaznak, mint a követelés/visszahúzódás, a hála és a megbecsülés kifejezése ellensúlyozni vagy pufferelni tudja az ilyen típusú interakciónak a házassági stabilitásra gyakorolt negatív hatásait.”

Futris szerint minden párnak vannak nézeteltérései és vitái, és amikor stresszesek, akkor valószínűleg több vitájuk lesz.

„Ami megkülönbözteti a tartós házasságokat a nem tartós házasságoktól, az nem az, hogy milyen gyakran vitatkoznak, hanem az, hogy hogyan vitatkoznak, és hogyan bánnak egymással a mindennapokban.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock